kps

skiba

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

modele rolnicze

modele rolnicze

Poznańskie zwierzęta w dawnych czasach: historia ma znaczenie

prof. Piotr Tryjanowski

Mam wrażenie, że we współczesnych badaniach fauny krajobrazu kulturowego, zarówno rozważając sprawy związane z rolnictwem, jak i z procesami urbanizacyjnymi nieco zapominamy o procesach historycznych. Że rozważania ograniczamy do ostatnich kilkudziesięciu lat, albo jak mawiają złośliwi tylko do momentu opisanego w pracach bez problemu wyszukiwanych przez internetowe bazy danych. Tymczasem wiadomo, że historia ma swoje konsekwencje, także dla współczesnego obrazu fauny.

 

Spójrzmy na procesy domestykacji zwierząt, metody ich transportu, sposoby wykorzystania, a nawet reakcje podczas klęsk powodzi czy okresów suszy – jak bardzo wpływają one na dzisiejszy obraz fauny wielu terenów. Należy te procesy opisać, przeanalizować, a później próbować dokonać sensownej syntezy. Charakter pracy jest taki, że wymaga przyjrzenia się, przynajmniej początkowo, konkretnym warunkom lokalnym. Z racji miejsca pracy, zamieszkania i zainteresowań wynalazłem książkę – szczegóły poniżej - której treść bardzo przypadła mi do gustu i tą radością dzielę się z Czytelnikami naszego portalu.

 

Zaczynając od początku. Otrzymujemy podstawowe informacje o stanie badań archeozologicznych w Polsce, Wielkopolsce i samym Poznaniu – bo tego miasta dotyczy opracowanie prof. Daniela Makowieckiego. Nie jest to tylko suchy opis kto, gdzie i co wykopał. Ale też pokazano warsztat metodologiczny, czasami krytycznie podkreślając niektóre kwestie związane z interpretacją danych. Jest sporo faktografii – w tradycyjnym układzie – stanowisko / chronologia – czyli gdzie i kiedy. Interesujące są przykłady, jak przyglądając się zębom czy kościom z olbrzymią wiedzą, doświadczeniem i detektywistycznym zacięciem, można próbować odtwarzać dawny świat. Wnioskować o metodach uboju, sposobach konsumpcji czy relacjach pomiędzy różnymi grupami wykorzystywanych gospodarczo zwierząt: ssaków, ptaków i ryb. Gwoli zaspokojenia ciekawości istniały, zresztą podobnie jak obecnie, dwa podstawowe sposoby użytkowania przyżyciowego i poubojowego surowców pochodzenia zwierzęcego: (1) wytwarzanie przedmiotów użytkowych, odzieży i różnego rodzaju substancji na bazie tłuszczów oraz (2) spożywczych, z których produkowano żywność.

 

Dowiemy się także nieco o gatunkach wolnożyjących. Można je zresztą porównać z obrazem dzisiejszej fauny Poznania. Szkoda, że tak niewiele wiadomo, z racji ograniczeń metodologicznych i praktycznych, o małych gatunkach ptaków, w dawnych wiekach; w tej grupie wszak dostrzegamy największą dynamikę zmian.

 

Ujmujące jest osobnicze przyjrzenie się zwierzętom, ich zmienności biometrycznej, płciom, rasom. Bardzo detalistyczne, ale w dzisiejszych czasach rolniczej urawniłowki, kiedy świnia, krowa czy owca mają wyglądać wyłącznie jak osobnik z kolorowego katalogu, cofa nas do punktu bazowego. Zdecydowanie warte szerszej refleksji.

 

Książka zmienia perspektywę. Zwłaszcza mieszczuchom. Pokazuje, że wieś – zwierzęta gospodarskie – zawsze były na miejskich terenach. Jako źródło pożywienia i surowców – skór czy wełny. I przekształcały teren, na bardzo różne sposoby. Kiedyś już o tym wspominaliśmy  (kliknij tutaj)  - o historii zwierząt gospodarskich zapisanej w ziemi. Zmiany w strukturze roślinności wywołane zostały przez zgryzanie i nawożenie. Nie wiemy jednak jak długo ta historia będzie dobrze widoczna. By wyśledzić historię sprzed wieków potrzebujemy albo analizy bardzo starych dokumentów, map, zapisków, albo danych archeozologicznych pochodzących z wykopalisk. A najlepiej obu tych źródeł. Pomysłów jest całkiem sporo. Nie dziwi zatem rozwój ekologii historycznej w ostatnich latach. Wiemy, że historyczne informacje o pogłowiu zwierząt, ale i liczebności populacji ludzkich pomagają w interpretacji danych epidemiologicznych. To następny etap i myślę, że kiedyś na tych łamach o tym frapującym zagadnieniu jeszcze coś Państwo przeczytacie. Tymczasem warto się przygotować i sięgnąć po książkę prof. Daniela Makowieckiego. Polecam, nie tylko Poznaniakom!

okladka makowiecki ceny rolnicze pl

Daniel Makowiecki, Zwierzęta średniowiecznego i nowożytnego Poznania oraz okolic. Podstawy archeozoologiczne. Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań 2016, s. 291

 

 

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu