zm skiba

kojs

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Szczury w czasach pandemii bardziej niebezpieczne

prof. Piotr Tryjanowski

Bakcyl dżumy nigdy nie umiera i nie znika (…) nadejdzie być może dzień, kiedy na nieszczęście ludzi i dla ich nauki dżuma obudzi swe szczury i pośle je, by umierały w szczęśliwym mieście - Albert Camus.  Nawiązanie do Dżumy Alberta Camus jest oczywiście zamierzone. To lektura, która pozyskała nowych czytelników czasie COVID-19, ale także zdobyła i nowe interpretacje. Jednak niezmiennym pozostaje przynajmniej jeden element – szczur, gatunek gryzonia związany z epidemią dżumy.

 

W przypadku SARS-CoV2 częściej wspominamy nietoperze, czy łuskowce, ale wszak wyobraźnia działa. Zresztą, jak to w przypadku zoonoz – chorób odzwierzęcych. Szczur jest wyjątkowo wpisany w ludzką kulturę. Niemalże na naszych oczach zmienia się postrzeganie tego zwierzęcia. Od najbardziej, znanego, a jednocześnie inteligentnego, wszędobylskiego szkodnika, po zwierzę towarzyszące i laboratoryjne. W czasach pandemii jednak wyobraźnia sięga po znane z historii relacje ze szczurami – wskaźnikami biedy, brudu, zaniedbań i chorób.

 

O potencjalnym problemie szczurów wspomniałem na jednej z pierwszych polskich konferencji poświęconych COVID-19 a przygotowanych dla PSPDDD, całość do obejrzenia w poniższym materiale filmowym (UWAGA! fragment poświęcony szczurom bliżej końca wykładu):

 

 

Nie przewidziałem jednak, że problemem będzie nie wyłącznie zwiększona liczebność populacji, kiedy ludzie zaczną się masowo pozbywać kupowanego na zapas jedzenia, a problem dotknie nas z zupełnie innej strony – braku pokarmu dla szczurów. Mniej ludzi w miastach, mniej podróżujących środkami komunikacji publicznej, to mniej wyrzucanego jedzenia. Korzystanie z resztek pokarmowych pozostawianych przy przystankach czy śmietniskach to podstawa egzystencji szczurzych rodzin. W zasadzie można by powiedzieć: super sprawa – jest czyściej i mniej szczurów! Takiego prostego schematu byśmy oczekiwali. Tymczasem Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) ostrzegają przed agresywnym zachowaniem szczurów na ulicach amerykańskich miast. Zamknięte bary, restauracje i stołówki zmusiły szczury do dalekich, ulicznych eskapad. Brak dobrych źródeł pokarmu powoduje, że ssaki te stają się nerwowe i agresywne, nawet rzucając się na siebie nawzajem. Nie wiadomo na ile agresja może przenieść się na człowieka, jednak sytuacja jest poważna.

 

Informacje Centers for Disease Control and Prevention (CDC) są na bieżąco aktualizowane i można się z nimi zapoznać tutaj - kliknij.

 

Czy z podobną sytuacją mamy do czynienia w Polsce? Tak naprawdę tego nie wiemy, bo nie ma dobrego monitoringu populacji tych ssaków. Docierające do Instytutu Zoologii informacje o tym, że celem obniżenia kosztów funkcjonowaniu stołówek czy magazynów obniża się standardy deratyzacyjne - napawają przerażeniem. Jeśli sytuacja wymknie się spod kontroli to może być groźnie. Szczury, to bardzo inteligentne zwierzęta i lepiej je mieć pod kontrolą. Niezbędna jest współpraca władz samorządowych, profesjonalnych osób świadczących usługi deratyzacyjne, no i w przypadkach nietrywialnych warto poszukiwać skutecznych rozwiązań wspólnie z naukowcami. Jak wspomniano wcześniej, wszak szczury to nie tylko niebezpieczne szkodniki, ale fantastyczne zwierzęta laboratoryjne. Badania z Wielkiej Brytanii, wskazują, że wiedza wyniesiona z laboratoriów biomedycznych i ekologicznych z powodzeniem może być wykorzystywana do kontroli populacji tych ssaków na obszarach zurbanizowanych.

 

Podkreślmy jednak, że sytuacja w Polsce jest inna, jednak z racji kosmopolitycznego charakteru występowania szczurów, jak i nowoczesnych metod prewencji stosowanych w USA, warto się tamtejszym rozwiązaniom bacznie przyglądać. To także świetny przykład współpracy naukowców z praktykami, rozwijany także u nas, rzecz jasna na znacznie mniejszą skalę, choćby poprzez wspólne przyglądanie się problemom i dyskusji podczas spotkań z pracownikami sektora DDD (kliknij).

 

karminik deratyzacyjny cenyrolnicze pl

Nieuzupełniany karmnik deratyzacyjny

 

szczur gryzie posadzke cenyrolnicze pl

Szczur rozgryzający posadzkę.

 

Literatura uzupełniająca:

Byers, K. A., Cox, S. M., Lam, R., & Himsworth, C. G. (2019). “They’re always there”: resident experiences of living with rats in a disadvantaged urban neighbourhood. BMC public health19(1), 853.

Hansen, N., Hughes, N. K., Byrom, A. E., & Banks, P. B. (2020). Population recovery of alien black rats Rattus rattus: A test of reinvasion theory. Austral Ecology45(3), 291-304.

Schweinfurth, M. K. (2020). The social life of Norway rats (Rattus norvegicus). Elife9, e54020.

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu