zm skiba

skiba

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Tradycyjny wypas na Polesiu. Pozytywny wpływ na wiele gatunków lokalnej flory

prof. Piotr Tryjanowski
polesie, tradycyjny wypas

W dyskusjach na temat produkcji wołowiny, jakby zupełnie ginie kwestia wypasu – jego wpływu na środowisko. Wszystko to przez zmiany w sposobie gospodarowania, które zachodzą na naszych oczach. Na szczęście są jeszcze regiony, gdzie wypas ma silne podstawy kulturowe, a także – z pewnymi zastrzeżeniami – ekonomiczne. Bardzo cieszy naukowa refleksja dotycząca tego zagadnienia i fakt, że przyglądają się mu także polscy naukowcy.

 

W 2021 na łamach czasopisma Global Ecology and Conservation ukazała się bardzo interesująca praca relacjonująca zależności wypasu i koszenia, z wpływem tych działalności na środowisko, przede wszystkim na rośliny i zgrupowania roślin. W skrócie jej wyniki można by skonkludować pisząc po prostu „Polesie - w zgodzie z naturą”. Oczywiście, co niezwykle ważne w tym kontekście wypas miał charakter wybitnie ekstensywny i do jego prowadzenia wykorzystywano lokalne rasy bydła. Po analizie aż 189 gatunków roślin w otulinie Poleskiego Parku Narodowego, stwierdzono, że wypas pozytywne wpływał na wiele gatunków lokalnej flory. Odnotowano znaczny wzrost bogactwa gatunkowego, czyli zwiększenie różnorodności biologicznej roślin. Poza tym, wypas zapobiegał sukcesji drzew i krzewów na łąkach. I co ważne wypasając lokalne rasy bydła, rolnicy chronią zasoby genetycznych ginących zwierząt gospodarskich.

 

Na podstawie: 

 

 

Rysiak, A., Chabuz, W., Sawicka-Zugaj, W., Zdulski, J., Grzywaczewski, G., & Kulik, M. (2021). Comparative impacts of grazing and mowing on the floristics of grasslands in the buffer zone of Polesie National Park, eastern Poland. Global Ecology and Conservation27, e01612.

 

Praca dostępna w open access - kliknij. 

 

Lektura uzupełniająca:

Kurek, P., Steppa, R., Grzywaczewski, G., & Tryjanowski, P. (2016). The silence of the lambs? Plant diversity in abandoned sheep pens. Plant, Soil and Environment62(1), 1-8.

Tryjanowski, P., Jerzak, L., & Radkiewicz, J. (2005). Effect of water level and livestock on the productivity and numbers of breeding white storks. Waterbirds, 378-382.

Zbyryt, A., Sparks, T. H., & Tryjanowski, P. (2020). Foraging efficiency of white stork Ciconia ciconia significantly increases in pastures containing cows. Acta Oecologica104, 103544.

 

 

Fotografie, autor: Grzegorz Grzywaczewski

 

 

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu