kps

kojs

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Bezkręgowce w różnych typach winnic

prof. Piotr Tryjanowski
winorośl, winogrona, winnica

Czasami kontemplując piękno świata znad kieliszka wina, zwyczajnie zapominamy, że produkcja winorośli to po prostu część rolnictwa. Rolnictwa, które podlega radykalnym zmianom, wynikającym choćby z wzrastającego poziomu chemizacji i mechanizacji. Z drugiej strony w związku z trendami konsumenckimi, moda czy werbalizowana odpowiedzialność za środowisko przyrodnicze, obok winnic intensywnie uprawianych, następuje dynamiczny rozwój upraw organicznych i biodynamicznych. Nie wiemy jednak do końca, czy te uprawy są rzeczywiście lepsze dla środowiska przyrodniczego.

 

Różnicom w faunie bezkręgowców – owadów i pająków - trzech typów winnic (konwencjonalnych, organicznych i biodynamicznych) przyjrzeli się badacze szwajcarscy. Może to wielu zadziwić, ale Szwajcaria jest ważnym w skali europejskiej producentem wina, choć niespecjalnie znanego, bowiem w zdecydowanej większości konsumowanego lokalnie.

 

Wybrane do badań typy winnic znacząco różnią się sposobami gospodarowania. W klasycznych winnicach konwencjonalnych używa się herbicydów, zatem ziemia jest praktycznie goła, bez traw i ziołorośli. Chociaż trzeba przyznać, że w Szwajcarii, zwłaszcza w kantonie Valais, gdzie prowadzono badania, widoczny jest trend odchodzenia od pestycydów i coraz szerzej stosowane są prośrodowiskowe standardy w tzw. produkcji zintegrowanej. W winnicach organicznych i biodynamicznych roślinność gruntowa jest pozostawiona, czasami 2-3 krotnie koszona w ciągu roku (winnice organiczne), natomiast w winnicach biodynamicznych także wspomagana orką, ze względu na specyficzne zastosowanie obornika. Tak więc liczba zabiegów agrotechnicznych, przez ekologów nazywanych zaburzeniami, różni się pomiędzy typami winnic. Istotę wspomnianych różnic dobrze prezentuje obrazek zawarty w oryginalnej pracy opublikowanej w czasopiśmie Frontiers in Conservation Sciences.

 

schemat winnica agroekosostem tryjanowski cenyrolniczE pl

 

Okazało się, że typy gospodarowania wpływają na różnice lokalnych zgrupowań pająków i owadów. Głównym czynnikiem wpływającym na liczebność i bogactwo taksonomiczne badanych bezkręgowców była pokrywa gleby winnicy roślinnością zielną. Po prostu, im więcej traw i ziołorośli tym więcej owadów i pająków w winnicach. Stanowi to potwierdzenie ich lepszego biologicznego zróżnicowania. Najlepszym siedliskiem dla tych małych zwierząt były winnice organiczne, zaś różnice pomiędzy winnicami klasycznymi i biodynamicznymi pozostawały niewielkie.

 

Badacze sugerują, że współczesne zmiany w winiarstwie i powrót do mniej inwazyjnych metod mogą mieć pozytywne znaczenie dla przyrody. Jako konsumenci pamiętajmy o tym przy zakupie wina i starajmy się wybierać produkty lokalne pochodzące z winnic uwzględniających potrzeby natury.

 

Oryginalna praca: Bosco L, Siegenthaler D, Ruzzante L, Jacot A and Arlettaz R (2022) Varying Responses of Invertebrates to Biodynamic, Organic and Conventional Viticulture. Front. Conserv. Sci. 3:837551. doi: 10.3389/fcosc.2022.837551

 

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu