kps

kojs

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

modele rolnicze

modele rolnicze

Kurze jaja - nim powstanie pisanka

prof. Piotr Tryjanowski
jaja, pisanki, Wielkanoc

Przyglądając się kurzym jajom, widzimy białe i takie w różnych odcieniach brązu, a poszukując bardziej egzotycznych kolorów znajdziemy nawet takie niemalże niebieskie czy zielone. Temat wraca przed Wielkanocą, lecz ma znacznie poważniejszy charakter.

 

Najprostszym wyjaśnieniem barwy skorupki kurzego jaja, jest po prostu wskazanie, iż kolor skorupki jajka zależy od genetyki kury. Różne rasy kur mogą znosić jajka o różnych kolorach. Ubarwienie koloru skorupki podlegało doborowi hodowlanemu. Klasycznym przykładem są kury rasy Leghorn znoszące białe jajka, podczas gdy Isa Brown znoszą brązowe albo rasa Araucana znosząca jajka niebieskie. Oczywiście kolor zależy od pigmentów i to zbliża drobiarstwo do badań dzikich ptaków.

 

 

Znacznie ważniejsza jednak jest zawartość jaja. Przecież na obrazkach i w reklamach pojawiają się takie idealne, wysycone, niemalże pomarańczowe żółtka. Ten kolor najbardziej zależy od diety, np. spożywanych karotenoidów – substancji znajdujących się w zielonych roślinach czy marchwi, nadających piękną pomarańczową barwę. Wiadomo jednak, że dla konsumenta, który wszak „kupuje oczami”, liczy się i opakowanie, skorupka właśnie. To jakie kolory jaj są preferowane zależy od tradycji kulturowych, regionalnych, a nawet rodzinnych. Dla mnie to nie ma znaczenia, jajka bardzo lubię i wiem, że kolor skorupki nie przekłada się na wartość odżywczą i smak.

 

Fantastyczne jednak są te nawiązania do jaj dzikich ptaków, bowiem tradycja zdobienia jaj ma wśród nich swój początek. Podejrzewa się, że niektóre z technik dekorowania jaj, które są stosowane do dzisiaj, mogą mieć swoje korzenie w starożytnych metodach stosowanych do zdobienia jaj dzikich ptaków. Techniki te, w tym rysowanie woskiem, barwienie roślinami i wycinanie wzorów, były dostosowywane i rozwijane na przestrzeni wieków. Jaja od dawna są symbolem życia, płodności i odrodzenia. Wiosna, kiedy ptaki zaczynają składać jaja, naturalnie wiązała się z odnowieniem i początkiem nowego cyklu życia. Pisanki po prostu podtrzymują tę symbolikę, celebrując wiosenne przebudzenie natury.

 

Literatura:

Chylarecki, P., Kuczynski, L., Vogrin, M., & Tryjanowski, P. (1997). Geographic variation in egg measurements of the Lapwing Vanellus vanellus. Acta Ornithologica2(32), 137-148.

Kowaliszyn, B., Sitkowska, B., & Mroczkowski, S. (2012). Wiedza i przekonania konsumentów na temat jaj kurzych. Przegląd Hodowlany80(07-09).

Nowaczewski, S., Lewko, L., Kucharczyk, M., Stuper-Szablewska, K., Rudzińska, M., Cegielska-Radziejewska, R., ... & Szablewski, T. (2021). Effect of laying hens age and housing system on physicochemical characteristics of eggs. Annals of Animal Science21(1), 291-309.

Zdrojewicz, Z., Herman, M., & Starostecka, E. (2016). Jajo kurze jako źródło cennych substancji biologicznie czynnych. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej70, 751-759.

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu