zm skiba

kps

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

modele rolnicze

agrifirm

Stres cieplny u zwierząt hodowlanych i straty w produkcji owczarskiej

prof. Piotr Tryjanowski
owce, australia, zmiany klimatyczne

Wzrost temperatury otoczenia wynikający ze zmian klimatycznych może wywołać stres cieplny u zwierząt hodowlanych, co skutkuje stratami w porodach jagniąt i szacunkowym obciążeniem ekonomicznym. W Australii koszty oszacowano na 166 milionów dolarów australijskich rocznie. Problem występuje jednak znacznie szerzej niż tylko w krainie kangurów.

 

Zwierzęta pasące się na łąkach, takie jak owce, bydło i kozy, często są narażone na niekorzystne warunki środowiskowe. Połączenie wysokiej temperatury, wilgotności, prędkości wiatru i promieniowania słonecznego wpływa na zdolność zwierząt do utrzymania równowagi termicznej z otoczeniem, co wywołuje szereg reakcji behawioralnych, immunologicznych i fizjologicznych. Wzrost ekstremalnych zjawisk pogodowych, częstsze fale upałów oraz dłuższe i gorętsze lata, prognozowane w wielu częściach świata w wyniku zmian klimatycznych, prawdopodobnie spowodują wzrost przypadków stresu cieplnego, zagrażając zrównoważonemu rozwojowi produkcji zwierzęcej.

 

 

W artykule opublikowanym w „Nature Food” Van Wettere i in. modelują wpływ obecnych i przyszłych klimatów na nieefektywność reprodukcyjną owiec w Australii. Obecnie stres cieplny podczas okresu krycia prowadzi do szacunkowej utraty około 2,1 miliona potencjalnych jagniąt i 97 milionów dolarów australijskich rocznie. Straty reprodukcyjne mają ogromne znaczenie dla australijskiego przemysłu owczarskiego, a wyliczone wartości są większe niż szacunkowa wartość ekonomiczna strat produkcyjnych dla wielu endemicznych chorób priorytetowych dla przemysłu.

 

Uwzględnienie stresu cieplnego w ramach takich jak programów jak Globalne Obciążenie Chorobami Zwierząt byłoby przydatne, umożliwiając bezpośrednie porównania obciążenia ekonomicznego stresu cieplnego i innych przyczyn strat produkcyjnych, pomagając dalej priorytetyzować inwestycje przemysłowe. Dla owiec górna krytyczna temperatura wynosi od 25 do 31°C; powyżej tej wartości uruchamiane są mechanizmy termoregulacyjne, często kosztem dobrostanu i wydajności. W Australii krytyczne etapy reprodukcji owiec występują podczas najgorętszych miesięcy, a średnie dzienne maksymalne temperatury regularnie osiągają lub przekraczają 32°C w regionach południowych i subtropikalnych. W przyszłych klimatach straty spowodowane stresem cieplnym mogą wzrosnąć do 2,5-3,3 miliona potencjalnych jagniąt rocznie przy wzroście temperatury otoczenia o 1-3°C, zwiększając obciążenie ekonomiczne do 117-166 milionów dolarów australijskich rocznie.

 

Wyniki omawianych badań wskazują na pilną potrzebę wdrożenia działań adaptacyjnych dla zwierząt pasących się. W systemach intensywnych rolnicy używają sztucznego cienia, wentylatorów i zraszaczy wodnych, aby zmodyfikować środowisko zwierząt, zmniejszając obciążenie cieplne, ale te rozwiązania są niepraktyczne i kosztowne w implementacji w systemach ekstensywnych i niskonakładowych, gdzie często hodowane są owce. Alternatywne rozwiązania mogą obejmować przejście na bardziej odporne na upał gatunki lub rasy zwierząt oraz zapewnienie cienia w postaci krzewów i drzew, co dodatkowo dostarcza pożywienia, schronienia przed wiatrem i deszczem oraz poprawia zdrowie krajobrazu. W obszarach narażonych na ekstremalny stres cieplny produkcja zwierzęca może stać się nieopłacalna w przyszłych klimatach.

 

Konsekwencje tej analizy mają globalne znaczenie dla bezpieczeństwa żywnościowego. Małe przeżuwacze (owce i kozy) wnoszą istotny wkład w źródła utrzymania drobnych rolników, dostarczając mięso, włókno, mleko, skóry, nawóz i dochód. Globalna populacja małych przeżuwaczy koncentruje się w Azji Południowej i Afryce Subsaharyjskiej, a 26% światowej populacji owiec znajduje się w krajach o niskim dochodzie i deficycie żywnościowym. Wiele z tych krajów prawdopodobnie będzie narażonych na ekstremalne zjawiska stresu cieplnego w przyszłości.

 

Chociaż straty reprodukcyjne to w rachunku opłacalności hodowli, to początek wyzwań związanych ze stresem cieplnym. Zmniejszenie spożycia paszy z powodu stresu cieplnego prowadzi do obniżenia wskaźników wzrostu i dalszego wzrostu strat reprodukcyjnych. Coraz więcej dowodów wskazuje również, że ekspozycja na stres cieplny w macicy podczas późnej ciąży osłabia wydajność potomstwa przez wiele pokoleń. Należy również uwzględnić wpływ zmian klimatycznych na żyzność gleby i degradację, dostępność wody, jakość i dostępność paszy oraz rozprzestrzenianie się chorób i/lub patogenów, przy czym te dodatkowe stresory potęgują negatywne skutki stresu cieplnego na wzrost i reprodukcję. Biorąc pod uwagę natychmiastowe skutki stresu cieplnego na jednostki i jego międzypokoleniowe konsekwencje, zdolność systemów hodowlanych do zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania na produkty zwierzęce jest zagrożona w obecnych i przyszłych klimatach.

 

Ing. Roman Cieślar

SCHOK, Bystrzyca, Czechy

Prof. dr hab. Piotr Tryjanowski

UP w Poznaniu

 

Na podstawie: Mayberry, D., & Lees, A. (2024). Australian assessment highlights global risks for sheep production in a warmer climate. Nature Food5(3), 198-199.

Nieco o problemie zmian klimatu w kontekście wypasu owiec wspominamy w naszej książce - kliknij. 

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu