Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Wracają dopłaty do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny

Joanna Kawka

Komisja Europejska potwierdziła w tym tygodniu, że nowy system dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostanie uruchomiony na początku stycznia 2016 r. Państwa członkowskie zagłosują nad projektem systemu wsparcia w dn. 1 grudnia br. Komisja Europejska zadecydowała o przywróceniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny podczas nadzwyczajnego posiedzenia Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady UE w dn. 14 września br.

Powodem był gwałtowny spadek cen wieprzowiny na rynku unijnym z uwagi na wzrost produkcji wewnętrznej oraz rosyjskie embargo importowe. Rozszerzony został zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy o niższej wartości, które zostały najbardziej dotknięte przez rosyjskie embargo, np. świeży smalec. Niektórzy producenci – Belgia, Francja, Dania i Holandia ubiegali się o objęcie mechanizmem również innych elementów – jak tłuszcz, podroby i nóżki wieprzowe. Zwiększono o 20% stawkę dopłat, aby zachęcić do wprowadzania do magazynów wyższych ilości produktów niż podczas marcowej edycji.

Niższe stawki będą dotyczyły świeżego smalcu, ponieważ jego składowanie jest mniej kosztowne. W marcu br. Komisja wprowadziła dopłaty na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem importowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz spadek cen. Z rynku wycofane zostało wówczas 64 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln euro. Najwięcej mięsa wprowadziły do magazynów: Dania (24%), Hiszpania (22%), Niemcy (13%), Polska (12%) i Włochy (9%).

Źródło: FAMMU/FAPA

 

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: