zm skiba

skiba

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

PZPBM podpowiada jak zwiększyć szanse na uzyskanie dofinansowania na Modernizację Gospodarstw Rolnych

Cezary Wójcicki
wiecej punktow w ramach modernizacji gospodarstw rolnych

Już niedługo rusza nabór wniosków na Modernizację Gospodarstw Rolnych, w związku z tym warto pomyśleć już teraz w jaki sposób zwiększyć szanse na uzyskanie dofinansowania.

Pisaliśmy już o ‘KRYTERIACH PRZYZNAWANIA PUNKTÓW W RAMACH OPERACJI "MODERNIZACJA GOSPODARSTW ROLNYCH’. Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego przypomina, że za uczestnictwo w Systemach jakości żywności rolnikowi przysługują dodatkowe 2 pkt.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego to założona w 2005 roku niezależna od hodowców organizacja. Powstała, by chronić interesy producentów żywca wołowego. Jak sami mówią, ich członkowie są aktywni zarówno w PZPBM (np. w sprawie uzyskanie sprawa wsparcia rządu dla sektora produkcji wołowiny) jak i w związku hodowców – PZHiPBM (np. w sprawie uzyskania dopłat do postępu biologicznego).


Jednym z systemów jakości jest System QMP, którego administratorem jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Został stworzony z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wołowiny kulinarnej. W 2008 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznało go za oficjalny krajowy system jakości mięsa wołowego.

Jak uzyskać certyfikat?

Przede wszystkim musimy kierować się odpowiednim doborem zwierząt do opasu: do Systemu kwalifikują się mieszańcze mięsne (MM) oraz zwierzęta ras mięsnych takich jak Limousine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN), (AR), Hereford (HH), Salers (SL), Simental (SM). Drugim bardzo ważnym warunkiem jest konieczność utrzymywania zwierząt bezuwięziowo.

Ważna informacja: nie wszystkie zwierzęta utrzymywane w gospodarstwie muszą spełniać wymagania Systemu QMP. Zatem certyfikat może zostać wystawiony wyłącznie na sztuki wskazane przez producenta.

Źródło: PZPBM

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu