Polska Izba Mleka poinformowała, że 22 lutego br. do ich biura wpłynął komunikat MRiRW zawierający informację o zakazie używania nazewnictwa zarezerwowanego dla produktów mlecznych w nazwach produktów pochodzenia roślinnego.
Treść komunikatu brzmi następująco:
„W związku z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z dnia 14 czerwca 2017r. w sprawie C-422/16 TofuTown.com i z powołaniem w nim Decyzji 2010/791/UE – zawierającej wykaz wyrobów roślinnego pochodzenia, dla których mogą być stosowane nazwy zarezerwowane dla przetworów mlecznych i wystąpieniem Polski do Komisji Europejskiej (pismem z dnia 4 września 2017r.) o wpisanie do powyższego wykazu zgłaszanych przez polskich przedsiębiorców nazw produktów (które spełniają w Polsce kryteria kwalifikowania się do wpisania ich do powyższej Decyzji) takich jak:
1) Mleko kokosowe
2) Śmietanka kokosowa
3) Masło orzechowe,
4) Masło migdałowe,
5) Mleko migdałowe,
6) Masło kakaowe
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, że Komisja Europejska w odpowiedzi na wystąpienie Polski odmówiła uzupełnienia ww. wykazu. Z uwagi na to, że nie otrzymaliśmy od przedsiębiorców dodatkowych argumentów potwierdzających 30 letnią obecność wnioskowanych produktów na rynku polskim – Polska nie miała argumentów, żeby odwołać się od Decyzji Komisji. W związku z powyższym należy mieć na uwadze, że stosowanie w języku polskim nazw takich jak: mleko kokosowe, śmietanka kokosowa, masło orzechowe, masło kakaowe, masło migdałowe, mleko migdałowe nie jest możliwe, a polskie organy będą miały obowiązek podejmowania odpowiednich czynności zmierzających do egzekwowania przestrzegania zakazu używania nazw przeznaczonych dla produktów pochodzenia mlecznego, również w odniesieniu do tych nazw”.
Źródło: MRiRW, Polska Izba Mleka