Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

KZP-PTCH wnioskuje o zapewnienie większego obiektywizmu wykonywanej klasyfikacji tusz

Redakcja
prawo i finanse poltusze

KZP-PTCH opublikował na swojej stronie internetowej wniosek dotyczący klasyfikacji tusz: "Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania ich czynności jest skutkiem obowiązku wykonania przez Polskę postanowień wynikających z rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r.

W związku z koniecznością spełnienia wymagań UE dotyczących wspólnotowej skali klasyfikacji tusz: bydła dorosłego, bydła, baranich oraz wieprzowych w polskim systemie prawnym proponowane jest określenie procedur szkolenia i egzaminowania rzeczoznawców oraz wydawania zaświadczeń o ich uprawnieniach i imiennych pieczęci.

Naszym zdaniem, przy rozważaniu systemu klasyfikacji tusz należy spojrzeć szerzej na problem zależności służbowej klasyfikatora jakości. Innymi słowy, klasyfikator najczęściej, jak do tej pory, będzie pracownikiem zakładu mięsnego i to zakład mięsny opłaci koszt jego szkolenia, egzaminu oraz będzie wypłacał miesięczną pensję za wykonanie pomiarów z wykorzystaniem urządzenia będącego własnością zakładu.

Aby zapewnić większy obiektywizm wykonywanych pomiarów postulujemy, aby swój udział w powoływaniu i wynagradzaniu klasyfikatorów miały organizacje producenckie. Brakuje w obligatoryjnym systemie klasyfikacji (co powinno być przedmiotem innego stosownego rozporządzenia) wprowadzenia/powołania niezależnej organizacji, która zajmowałaby się wykonywaniem pomiarów mięsności tusz czy kwalifikacji w ramach coraz bardziej popularnych i koniecznych ze względów marketingowych systemów jakości mięsa np. QAFP".

Źródło: KZP-PTCH

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: