zm skiba

kps

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 218,50 (-0,34%), kukurydza LIS24: 202,00 (-0,25%), rzepak LIS24: 465,75 (+0,59%)

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 5000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.7 kg, małopolskie, wadowicki, 34-114, tel.: 608 693 768

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Wystaw żółte naczynie w rzepaku - naloty już trwają!

Bernadetta Ryńska

Po przeciągającej się zimie obserwujemy nareszcie wzrost temperatury. Wraz z ociepleniem na plantacjach pojawiają się pierwsze szkodniki. Konieczny jest zatem monitoring nalotów. Najlepszą ku temu metodą jest wystawienie żółtych naczyń.



W żółtym kolorze

Żółte naczynie napełnione wodą z dodatkiem np. płynu do naczyń (obniża napięcie powierzchniowe wody, dzięki czemu owady łatwiej "odłowić") najlepiej umieścić w głębi pola, w pewnej odległości od granicy działki i ścieżek technologicznych. Żółty kolor imituje kwitnący rzepak co przyciąga owady. Jest to najprostsza metoda do oceny nalotów szkodników na plantacji. Pozwala na określenie progów ekonomicznej szkodliwości dla chowaczy łodygowych.

 

Chowacz brukwiaczek

W cieplejszych rejonach kraju już od kilku dni można zaobserwować zmasowany atak chowacza brukwiaczka. Jest to nieduży, ciemno-szary chrząszcz o długości ok 3.5 mm. Dorosłe osobniki zimują w glebie na polach po rzepaku. Gdy temperatura gleby na głębokości ok. 10 cm osiąga temperaturę powyżej 6 st. C pojawiają się pierwsze osobniki. Masowe naloty na plantacje rzepaku mają miejsce gdy temperatura powietrza wynosi 12 st. C. Dorosłe osobniki same w sobie nie stanowią dużego zagrożenia. Samice wygryzają małe otworki u podstawy pędu, do których składają jaja. Najgroźniejsze dla rosnącego rzepaku są natomiast larwy. Po wylęgnięciu wgryzają się w głąb pędu i tam żerują. W czasie wzrostu pędu okaleczone miejsca po żerowaniu larw rozrastają się, tworząc najpierw cienkie "rynny" a później zgrubienia i skrzywienia. Powoduje to pękanie i łamanie się łodyg, często w dolnej ich części.

 

Próg ekonomicznej szkodliwości

Sygnałem do wykonania zabiegu insektycydowego jest 10 owadów odłowionych w przeciągu 3 dni w żółtym naczyniu lub 2-4 chrząszcze na 25 roślinach. Należy jednak przed wykonaniem zabiegu zlustrować aktywność szkodnika na plantacji. Przy spadku temperatury chrząszcze chowają się poza plantacją. Zabieg przeprowadzony w takich warunkach nie będzie skuteczny, a gdy temperatura ponownie wzrośnie szkodniki powrócą.

 

Następny czterozębny

Tuż po nalotach chowacza brukwiaczka przypada termin oblotów chowacza czterozębnego, którego dorosłe osobniki żerują także na liściach. Larwy drążą "chodniki" w pędach. Najgroźniejsze są dla rzepaku w fazie 4-6 liści gdyż mogą powodować zamieranie nawet całych roślin. Próg szkodliwości dla chowacza czterozębnego to 20 chrząszczy odłowionych w przeciągu 3 dni w żółtym naczyniu.

 

robaki w rzepaku

Owady odłowione na plantacji rzepaku w woj. kujawsko - pomorskim.

Bernadetta Ryńska
Autor: Bernadetta Ryńska
Absolwentka rolnictwa, studiów pierwszego stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Kontynuuje naukę na studiach drugiego stopnia - kierunek rolnictwo oraz na studiach pierwszego stopnia - kierunek biotechnologia. Wywodzi się z wielopokoleniowej rolniczej rodziny. Zainteresowania: hodowla roślin, uprawa, rośliny oleiste, innowacje w rolnictwie.

Wyślij email   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu