kojs

kps

CenyRolnicze
27 marca 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9857 EUR EUR - 4.3153 GBP GBP - 5.0327 DKK DKK - 0.5785
Archiwum


27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 200,75 (-0,12%), kukurydza CZE24: 190,50 (- 0,52%), rzepak MAJ24: 441,50 (-2,32%)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

22.03.2024 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, kujawsko-pomorskie, aleksandrowski, 87-702, tel.: 604 094 965

22.03.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 500 kg, podlaskie, siemiatycki, 17-332, tel.: 506 817 807

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Ile stopni wytrzymają oziminy? Uwaga, nadciąga trzecia fala mrozów

Bernadetta Ryńska

Pogoda nie odpuszcza. W minionym sezonie wegetacyjnym wysoka liczba opadów atmosferycznych dała się rolnikom we znaki. Spowodowało to znaczne problemy ze zbiorem, ale także z zasiewami ozimin. Nie wszyscy zdążyli zasiać rzepak czy pszenicę. Ci, którym się to udało ze strachem śledzą kolejne prognozy pogody.

W najbliższych dniach w Polsce ma pojawić się kolejna fala mrozów. Tam, gdzie nie ma okrywy śnieżnej, rolnicy szczególnie martwią się o przezimowanie swoich plantacji.

 

Zimotrwałość i mrozoodporność

Przezimowanie to istotny element plonowania jeżeli chodzi o zboża ozime czy też rzepak. Straty wynikające ze złego stanu roślin po okresie zimowym mogą dochodzić nawet do kilkudziesięciu procent. Konieczne jest wówczas podjęcie decyzji o pozostawieniu uprawy lub jej przesianiu, ewentualnie zlikwidowaniu plantacji. Co jednak warunkuje przezimowanie roślin? Należy tutaj zwrócić uwagę na dwa istotne aspekty: zimotrwałość i mrozoodporność, która w dużej mierze warunkuje trwałość roślin podczas zimy. Ogólnie rzecz ujmując, zimotrwałość można określić jako ogólną wytrzymałość roślin na niekorzystne warunki zimą. Mrozoodporność to pojęcie znacznie węższe i odnosi się do zdolności rośliny do przetrwania ujemnych temperatur na danym, określonym poziomie. Mrozoodporność w dużym stopniu warunkuje zimotrwałość ale nie jest to jedyny czynnik odpowiedzialny za dobre przezimowanie.

 

Hartowanie się roślin

Szczególnie ważny jest przebieg pogody już w sezonie jesiennym - zbyt wysokie temperatury w okresie od końca października do końca grudnia uniemożliwiają roślinom hartowanie. Powoduje to zanik odmianowej wytrzymałości na mróz. Hartowanie się roślin to proces dwuetapowy. Pierwsza faza przypada na okres niskich temperatur dodatnich w obecności światła. Rośliny w tej fazie hamują swój wzrost, gromadzą produkty fotosyntezy i wytwarzają substancje ochronne. Druga faza hartowania przypada już na temperatury poniżej 0 st. C, w przedziale od ok. -3 do -5 st. C. Zmniejsza się wówczas zawartość wody w roślinie, następuje koncentracja soków komórkowych i wzrost suchej masy (głównie cukrów). Hartowanie jest zatem procesem kluczowym wpływającym na przezimowanie roślin. Należy pamiętać, że niezahartowane rośliny giną już po kilkustopniowym mrozie!

Oczywiście, wytrzymałość na mróz zależy także od gatunku i odmiany rośliny. Podczas niestabilnych i bezśnieżnych zim, gdy na przemian występują silne mrozy i odwilże, dobrze zimują te odmiany zbóż, które mają długi okres spoczynku zimowego i nie uruchamiają procesów wzrostowych w okresach chwilowego wzrostu temperatury powietrza. Dla zbóż przemarznięcia łodyg czy liści nie zagrażają życiu rośliny. Dopiero zniszczenie węzła krzewienia powoduje zamieranie. U roślin dwuliściennych, takich jak rzepak, kluczowe jest nieuszkodzenie szyjki korzeniowej.  

 

Żyto przetrzyma najwięcej

Niestety, nie we wszystkich rejonach Polski występuje na polach okrywa śnieżna. Szacunkowo, na ponad połowie powierzchni kraju brakuje śniegu. Pod dostatkiem mają go jedynie w rejonach województwa małopolskiego, podkarpackiego i śląskiego, gdzie odnotowuje się warstwy śniegu nawet powyżej 10 cm. (dane: pogodynka.pl) Rolnicy z tamtych rejonów mogą spać spokojnie. Taka okrywa śnieżna warunkuje ochronę rzepaku, pszenicy i pszenżyta nawet do - 25 st. C. Jęczmień powinien przetrzymać mrozy do - 20, a żyto nawet do -35 st. C. Niestety, tam gdzie nie ma śniegu lub występuje w ilościach śladowych przeżywalność roślin w niskich temperaturach drastycznie spada. Dla dobrych odmian, charakteryzujących się wysoką mrozoodpornością i po okresie hartowania, przeżywalność bez okrywy śnieżnej układa się następująco: rzepak do -15 st. C, jęczmień ozimy od -14 do -16 st. C, pszenica i pszenżyto od -18 do -20 st. C, a żyto do -25 st. C. Należy także pamiętać, że groźne mogą być mrozy już nawet od - 10 stopni, które utrzymują się przez dłuży czas i potęgowane są silnym wiatrem.

 

Nie tylko mróz

W czasie okresu zimowego, roślinom zagrażają nie tylko niskie temperatury czy brak okrywy śnieżnej. Znaczne straty w obsadzie roślin mogą również wystąpić na skutek rozrywania systemu korzeniowego. Jest to efekt ruchów glebowych spowodowanych rozmarzaniem i powtórnym zamarzaniem. Najwrażliwsze na to zjawisko są rośliny o korzeniu palowym, czyli np. rzepak. Równie wysokie straty mogą nastąpić w wyniku pojawienia się patogenów grzybowych, takich jak pleśń śniegowa. Rośliny zamierają również na skutek wysmalania - silny, suchy i mroźny wiatr przy braku opadów śnieżnych wysusza nadziemne części rośliny, a zamarznięta gleba uniemożliwia pobieranie wody. Wyprzenie to zjawisko odmienne - w sytuacji, gdy obfite opady śniegu pokrywają niedostatecznie zamarzniętą glebę, rośliny prowadzą intensywne procesy oddechowe, w skutek czego szybciej zużywają zgromadzone na zimę materiały zapasowe (cukry). Po zejściu śniegu rośliny takie charakteryzują się brunatnymi, nadgniłymi liśćmi.

 

Odmiana mrozoodporna to większe szanse na przetrwanie zimy

Jak zatem przedstawiono, na przezimowanie roślin ma wpływ wiele czynników. Nie zawsze jesteśmy w stanie tak dobrać agrotechnikę, by w 100% zapewnić idealne warunki roślinom do przetrwania okresu zimy. Można jednak zwiększyć szanse na dobre przezimowanie plantacji wybierając odmiany o wysokiej mrozoodporności. Odmiany zbóż charakteryzujące się wysoką odpornością na mróz to w głównej mierze te pochodzące z polskich hodowli. Proces hodowlany tych odmian prowadzony jest w warunkach naszego klimatu, dzięki czemu, tak otrzymane odmiany otrzymują wyższe oceny w skali 9 stopniowej podczas badań w COBORU. Warto zatem, przy wyborze odmiany, kierować się nie tylko wysoką plennością, ale też innymi parametrami, takimi jak właśnie mrozoodporność.

Bernadetta Ryńska
Autor: Bernadetta Ryńska
Absolwentka rolnictwa, studiów pierwszego stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Kontynuuje naukę na studiach drugiego stopnia - kierunek rolnictwo oraz na studiach pierwszego stopnia - kierunek biotechnologia. Wywodzi się z wielopokoleniowej rolniczej rodziny. Zainteresowania: hodowla roślin, uprawa, rośliny oleiste, innowacje w rolnictwie.

Wyślij email   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu