Według danych IERiGŻ od kilku lat rośnie przemysłowy przemiał zbóż. Widoczne było to również w 2017 r., oraz w pierwszych miesiącach br. Ubiegłoroczne wyższe zbiory zbóż oraz mniejszy eksport przełożyły się na wzrost dostępności ziarna na rynku krajowym. W rezultacie mocno zwiększono produkcję mąk, kasz, makaronu oraz pieczywa.
Dane GUS dla przedsiębiorstw zatrudniających 50 osób i więcej wskazują, że w styczniu i lutym br. wyprodukowano 294 tys. t mąki pszennej, czyli o ponad 5% więcej niż w analogicznym okresie 2017 r. Jeszcze większy, bo prawie 15 proc., wzrost odnotowano w przypadku mąki żytniej. Jej popularność w ostatnich latach systematycznie wzrasta. Pomiędzy 2010 r. a 2017 r. produkcję zwiększono o 29%. Dla porównania produkcja mąki pszennej w tym okresie wzrosła o 17%. Niemniej mąka żytnia nadal pozostaje artykułem dość niszowym – w pierwszych dwóch miesiącach br. wyprodukowano jej zaledwie 28,5 tys. t.
Po ubiegłorocznym spadku, początek bieżącego roku przyniósł duże wzrosty również w przypadku kasz. Tu najbardziej popularne są kasze jęczmienne, których produkcja w styczniu-lutym wyniosła 4,2 tys. t, tj. o ponad 12% więcej w relacji rocznej.
Produkcję makaronu w dużych zakładach zwiększono o ponad 9% do 27 tys. t, zaś pieczywa świeżego o prawie 2% do 160 tys. t. Podobnie jak w przypadku mąki, większe przyrosty dotyczą pieczywa żytniego, którego produkcja wyniosła 10,2 tys. t, o 3% więcej niż w analogicznym okresie 2017 r.
Źródło: Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas