Przez długi czas rdza żółta stanowiła ważny temat przede wszystkim na terenach Nadrenii. W roku 2014 pojawił się nowy szczep, który w całych Niemczech przyprawiał rolników o bóle głowy.
Typowym objawem rdzy żółtej (Puccinia striiformis f.sp.) są umiejscowione obustronnie w formie pasów krosty rdzy na liściach. Rdza żółta to pasożyt bezwzględny, który tworzy na roślinie żywicielskiej uredospory (żółto/pomarańczowe krosty), które wnikają w roślinę (tkankę liścia). Grzybnia rozprzestrzenia się wzdłuż nerwu liścia od komórki do komórki i tworzy wiele stanowisk zarodnikowych z uredosporami.
Fakty:
- zarodniki roznoszone są przez wiatr i krople deszczu
- ciepła i sucha pogoda nie sprzyja rdzy żółtej.
- W ciągu jednego okresu wegetacyjnego może wystąpić kilka cykli infekcyjnych.
- Po łagodnej zimie, przezimowaniu osypanego ziarna zbóż oraz przy deszczowej pogodzie późną wiosną ryzyko jest szczególnie wysokie.
Jak podaje ISIP w rejonie Stuttgartu rośnie lokalne występowanie rdzy żółtej w pszenicy ozimej. W wielu miejscach można spotkać już septoriozę w uprawach. Porażone pola, na których nie były podejmowane jeszcze żadne działania, powinny przy najbliższej okazji koniecznie zostać poddane zabiegom zgodnie z zaleceniami ISIP. W przypadku niewielkiego porażenia zaleca się oprysk jeszcze przed pojawieniem się liścia flagowego lub przed wykłaszaniem.
Rdza żółta występuje gniazdowo i rozprzestrzenia się przy wietrznej, deszczowej pogodzie na całą uprawę. Zwalczanie należy przeprowadzić szybko.
Zalecenia N.U.Agrar: Dobre działanie wykazują triazole działające na rdzę.
Mączniak i rdza żółta decydują o konieczności przeprowadzenia zabiegów
Na obszarze (Izby Rolniczej Nadrenii Północnej - Westfalii) rdza żółta, a miejscami również mączniak, decyduje o konieczności przeprowadzenia zabiegów. Odmiany podatne na występowanie mączniaka to Winnetou, Premio i Smaragd. Elixer wykazywał miejscami lekką odmianę mączniaka na łodygach - ta jest tolerowana.
Jak podaje Izba Rolnicza Nadrenii Północnej - Westfalii, w przypadku siewu normalnego i wczesnego od początku maja pojawiają się na trzecim od góry liściu świeże plamy septoriozy. Plamy są wynikiem infekcji, która wystąpiła na przełomie miesiąca marzec-kwiecień. Zasadniczo te uprawy, wg danych Izby Rolniczej Nadrenii Północnej - Westfalii, dzięki zabiegom, znajdują się pod koniec kwietnia pod ochroną środków grzybobójczych. W takim przypadku nie ma konieczności podejmowania innych działań. Wysiewy średnie i późne natomiast często nie są poddawane zabiegom na szeroką skalę. Występowanie septoriozy jest tutaj wyraźnie mniejsze.
Źródło: na podstawie agrarheute.de