zm skiba

kojs

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 218,50 (-0,34%), kukurydza LIS24: 202,00 (-0,25%), rzepak LIS24: 465,75 (+0,59%)

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 5000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.7 kg, małopolskie, wadowicki, 34-114, tel.: 608 693 768

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

modele rolnicze

agrifirm

Jak ustalić pierwszą dawkę azotu w pszenicy i rzepaku?

Redakcja
zboza ustalenie pierwszej dawki azotu

Spośród wszystkich składników mineralnych, które pobiera roślina, największy wpływ na wysokość plonu ma azot. W celu właściwego zastosowania startowej wiosennej dawki azotu musimy w pierwszej kolejności ocenić zdrowotność i fazę rozwojową plantacji. Błędem jest stosowanie corocznie tej samej ilości nawozu w tym samym terminie.

W każdym sezonie różny jest termin siewu, stosowane odmiany, rośliny przypadają na innych polach o różnej zasobności. Wreszcie różny jest przebieg pogody jesienią i zimą co wpływa na rozwój i pokrój roślin. Z tego powodu o wiele lepsze jest indywidualne rozpoznanie wymagań pokarmowych rośliny niż trzymanie się schematów i dat w kalendarzu. Pozwoli to na efektywne stosowanie nawozu, którego cena jest wysoka. Jeśli plantacja jest słaba, była późno zasiana lub jest uszkodzona przez mróz dawka azotu powinna być zdecydowanie większa niż zwykle i zastosowana wcześnie w formie azotanowej, łatwo dostępnej dla rośliny.

Pszenica
W nawożeniu pszenicy ozimej bardzo ważne jest ustalenie odpowiedniej proporcji wysiewanego nawozu. W praktyce sprawdza się dwu lub trzy krotny podział wiosennej dawki nawozu. Do osiągnięcia plonu 8 t/ha wystarczy już 600-650 kłosów na 1m2. Zwiększona dawka azotu w dawce startowej spowoduje silne pobudzenie pszenicy do krzewienia się i wpłynie na zwiększenie ilości źdźbeł. Silne plantacje, dobrze rozkrzewione wymagają zatem mniejszej dawki startowej niż te w słabej kondycji lub późno siane. Pierwszą dawkę stosujemy przed ruszeniem wegetacji lub na jej początku. Na pszenicy, która jest w optymalnej obsadzie i kondycji możemy zastosować 60 kg N. Na silnych plantacjach, które dobrze przezimowały zaleca się mniejszą dawkę, min. 40 kg N/ha. Na pszenicę o małej obsadzie, uszkodzonej przez zimę wskazane jest zastosowanie nawet do 100 kg N/ha. Ważne jest też by przy doborze dawki kierować się własnym doświadczeniem i znajomością pola. Wszystkie nawozy zawierające formę saletrzaną będą tutaj wskazane. Jest nim np. saletra amonowa.

 

Rzepak
W ustaleniu prawidłowej dawki azotu w rzepaku podobnie jak i pszenicy musimy kierować się potencjalnym plonem jaki chcemy uzyskać. Na każdą tonę nasion rzepak pobiera 50 -60 kg azotu. Cześć azotu jaki pobierze roślina jest dostępny w strefie korzeniowej do głębokości 90 cm. Dobrą ale nadal rzadko stosowaną praktyką jest badanie zawartości azotu mineralnego w glebie N(min), dzięki czemu możemy precyzyjniej wyliczyć dawkę nawozu. Szacując jego ilość bierzemy pod uwagę ilość próchnicy w glebie, rodzaj gleby, przedplonu, przebieg pogody, a także uwilgotnienie gleby. Wartości mogą wahać się od 10 do 80 kg.

Przyjmując wysokość zakładanego plonu rzepaku mnożymy go przez zapotrzebowanie na ten składnik. Przykładowo rzepak, który plonuje na poziomie 4 ton potrzebuje pobrać 200-240 kg N( 4t x 50-60 kg). Następnie od tak wyliczonej dawki odejmujemy ilość azotu mineralnego w glebie np. (240 kg N – 50 kg N min). Otrzymaną wartość dzielimy przez współczynnik wykorzystania nawozu na poziomie 0,8 i otrzymujemy wartość 240 kg azotu, który należy dostarczyć wiosną rzepakowi. W zależności od stanu plantacji i przebiegu pogody wartość tą możemy zwiększyć do 20 %. Tak wyliczoną ilość wiosennego nawożenia azotowego mnożymy od 0,5 do 0,7 aby uzyskać wartość startowej, pierwszej dawki azotu. Wysiana szybko, w warunkach dostatecznej wilgoci, jeszcze przed ruszeniem wegetacji pozwoli roślinom na regenerację uszkodzeń.

 

 

Dla Portalu CenyRolnicze.pl:

mgr inż. Stanisław Świtek
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu