Tylko, gdy przechowuje się zboże i rzepak w miejscach suchych, czystych, sterylnych i chłodnych, mogą one przetrwać bez szkody czas pozostały do sprzedaży albo do przetworzenia na paszę.
Zboża i rzepak muszą być bezpiecznie przechowywane. Niekorzystna pogoda lub nadmierna ilość chwastów doprowadziły w ostatnich latach w okresie fizjologicznej dojrzałości zbóż oraz w czasie żniw do częstych zakłóceń procesu oczyszczania i suszenia. Dlatego jest szczególnie istotne, by zebrany surowiec, w pierwszych trzech tygodniach, a w szczególności w pierwszym tygodniu po zbiorach, przechowywać tak, by zachował swoją wartość.
Lista pięciu zasad właściwego przechowywania:
Oddziel ziarno od plew
Wstępne oczyszczanie należy do podstawowych standardów. Procedura przebiega przy użyciu różnego rodzaju wialni. Wznoszący się prąd powietrza oddziela od zboża kurz i lekkie odpadki, takie jak słoma, piasek i kurz, za pomocą siły ssącej i sprężonego powietrza, zazwyczaj w połączeniu z cyklonem.
Wialnie są bardzo pomocne w odessaniu słomy, piasku i kurzu za pomocą strumienia powietrza. Przy okazji można zredukować o pięć procent zapotrzebowanie na energię suszącą, przy czym, przy oczyszczaniu mechanicznym za pomocą sit, oszczędności te zwiększają się do dziesięciu procent.
Suszenie musi być
Dla pszenicy, pszenżyta, jęczmienia i żyta, równowaga wilgotności przy zawartości wody w ziarnie plasuje się na poziomie 14 procent, przy względnej wilgotności powietrza na poziomie 65 procent i temperaturze ziaren 15°C. Wyjątkiem jest owies: u niego zawartość wody w ziarnach może osiągać 12 procent.
Aby osiągnąć wymiary docelowe, korzysta się z suszarek przepływowych lub stałych.
Używaj urządzeń pomiarowych
Poza pomiarami zawartości wody i próbami penetracyjnymi, jakość suszenia można również kontrolować za pomocą termometru lub hydrometru. Pod koniec procesu ulatniające się powietrze nie ma już wpływu na wilgotność. Jeśli zawartość wody w powietrzu odprowadzanym z danej partii zboża spadnie odpowiednio do temperatury powietrza poniżej 65-70 procent względnej jego wilgotności, przebieg procesu suszenia zaczyna zbliżać się do końca.
Uwaga: Po zakończeniu procesu należy każdorazowo schłodzić zboże do temperatury poniżej 15° C. W pierwszym dniu po zbiorach należy zdecydować, czy przechowywanie zbóż ma nastąpić po ich schłodzeniu, wysuszeniu i oczyszczeniu. Dmuchawa, procesy przed oczyszczaniem i wstępne oczyszczanie dobrze się tu sprawdzają w ewentualnym połączeniu z wykorzystaniem ekonomicznego urządzenia chłodzącego.
Oddziaływanie powietrza zewnętrznego po zbiorach
Zaraz po żniwach powinny zostać przygotowane odpowiednie warunki dla bezpiecznego przechowywania zboża. Zalecana jest wilgotność nieprzekraczająca 14-15 procent wilgotności ziaren i co najwyżej 65-procentowa względna wilgotność powietrza. Wyjątkiem jest tu owies: u niego wilgotność ziaren może wynosić zaledwie 12,5 procent, przy 55-procentowej względnej wilgotności powietrza.
- Przed składowaniem w magazynie należy dokładnie oczyścić zboże
- Należy unikać składowania w formie stożków przyobiektowych
- Należy przewietrzyć zboże natychmiast, jeśli urządzenie napowietrzające jest zakryte, a względna wilgotność powietrza spadnie poniżej 65 procent
- Pierwsze przewietrzenie zboża najlepiej przeprowadzać przez 1-2 godzin do maksymalnej względnej wilgotności powietrza 75 procent. Należy kontrolować ulatniające się powietrze względem wilgotności i temperatury
- Temperatura docelowa stosu zboża powinna wynosić między 10 a 12 °C
- Należy wyrównać temperaturę zboża względem temperatury na zewnątrz.
- Należy dokonywać pomiaru temperatury i wilgotności do końca października co najmniej przez 14 dni.
- Późną jesienią lub zimą w temperaturze poniżej zera należy ponownie przewietrzyć zboże poniżej 65 procent wilgotności powietrza zewnętrznego, a w razie potrzeby dalej je schładzać.
- W żadnym wypadku nie należy wpuszczać do schłodzonego zboża ciepłego powietrza, w przeciwnym razie mogą rozwinąć się grzyby lub zalęgnąć szkodniki
- Po każdorazowej wentylacji zamknąć wlot silosu, aby powstrzymać gryzonie i zapobiec ponownemu namakaniu w wyniku samoczynnych procesów termicznych.
Chłodzenie musi być
Aby zredukować ryzyko rozwinięcia się grzybów i zalęgnięcia się szkodników magazynowych, zboże musi zostać schłodzone do 10-12 °C. Można to zrobić również przy użyciu specjalnych agregatów schładzających. Same agregaty są stosunkowo tanie i dobrze działają w połączeniu z urządzeniami suszącymi.
Źródło: agrarheute.com