Naukowcy przyjrzeli się wpływowi na zdrowie i wyniki produkcyjne drobiu powszechnie stosowanej w kuchni przyprawy – proszku z ostrej czerwonej papryki. Stwierdzono, że taki suplement może być skuteczny w zwalczaniu jelitowych infekcji bakteryjnych u ptaków, a także poprawiać u nich spożycie paszy, FCR i inne parametry związane z wydajnością produkcyjną. To jednak nie wszystkie korzyści oferowane przez paprykę.
Perlica, inaczej nazywana perliczką posiada mięso uznawane za wyjątkowo wykwintne, o wytwornym smaku z wyczuwalną nutą dziczyzny. Soczysta i delikatna, ceniona jest również za bogate właściwości odżywcze. Dzięki niezwykłym walorom mięsa perliczka nazywana jest perłą na stole. Perlica to ptak wolnorosnący, sprzedawany w sporej cenie. Czy krajowa hodowla perlic cieszy się dużą popularnością? Czy mięso z perlicy jest do kupienia w każdym sklepie? Jakie osiąga ceny?
Kury nioski, zwłaszcza współczesnych, komercyjnych ras, są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury i przegrzanie organizmu. W branży drobiowej opracowano już liczne strategie mające obniżać stres cieplny u ptaków, są one jednak mało uniwersalne. Nowe rozwiązanie przedstawili niedawno naukowcy ze Stanów Zjednoczonych: nowatorskie grzędy chłodzące dla kur niosek. Ich działanie opiera się na znacznej utracie ciepła przez nogi ptaków. Pierwsze testy nowej technologii są niezwykle obiecujące.
Polska należy do krajów o największym spożyciu drobiu w Unii Europejskiej. Statystyczny Polak zjada około 30 kilogramów mięsa drobiowego rocznie. Wybieramy mięso dobrej jakości, certyfikowane i z pewnego źródła. Teraz kupując produkty oznaczone Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”, minimalizujemy również ryzyko zakażenia Salmonellą ssp. Jak wynika z najnowszego badania preferencji żywieniowych Polaków[1] aż, 60 proc. konsumentów uzależnia zakup mięsa drobiowego i jaj od obecności na opakowaniu znaku jakości. potwierdzającego, że dany produkt jest bezpieczny oraz spełnia wysokie standardy higieniczne i sanitarne. Co więcej, blisko 66 proc. konsumentów deklaruje, że jest w stanie zapłacić więcej za certyfikowany produkt i mieć gwarancję świeżości i wysokiej jakości.