Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Drób i jaja

Papryka chili dla drobiu: naturalny antybiotyk i stymulator

Martyna Frątczak

Naukowcy przyjrzeli się wpływowi na zdrowie i wyniki produkcyjne drobiu powszechnie stosowanej w kuchni przyprawy – proszku z ostrej czerwonej papryki. Stwierdzono, że taki suplement może być skuteczny w zwalczaniu jelitowych infekcji bakteryjnych u ptaków, a także poprawiać u nich spożycie paszy, FCR i inne parametry związane z wydajnością produkcyjną. To jednak nie wszystkie korzyści oferowane przez paprykę.

Czytaj więcej...

Perlica - perła na stole, nie dla każdego

Hanna Krugiełka

Perlica, inaczej nazywana perliczką posiada mięso uznawane za wyjątkowo wykwintne, o wytwornym smaku z wyczuwalną nutą dziczyzny. Soczysta i delikatna, ceniona jest również za bogate właściwości odżywcze. Dzięki niezwykłym walorom mięsa perliczka nazywana jest perłą na stole. Perlica to ptak wolnorosnący, sprzedawany w sporej cenie. Czy krajowa hodowla perlic cieszy się dużą popularnością? Czy mięso z perlicy jest do kupienia w każdym sklepie? Jakie osiąga ceny?

Czytaj więcej...

Chłodzące grzędy dla niosek: w walce ze stresem cieplnym

Martyna Frątczak

Kury nioski, zwłaszcza współczesnych, komercyjnych ras, są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury i przegrzanie organizmu. W branży drobiowej opracowano już liczne strategie mające obniżać stres cieplny u ptaków, są one jednak mało uniwersalne. Nowe rozwiązanie przedstawili niedawno naukowcy ze Stanów Zjednoczonych: nowatorskie grzędy chłodzące dla kur niosek. Ich działanie opiera się na znacznej utracie ciepła przez nogi ptaków. Pierwsze testy nowej technologii są niezwykle obiecujące.

Czytaj więcej...

„Bezpieczne z Natury” – gwarancja najwyższej jakości drobiu i jaj

Redakcja

Polska należy do krajów o największym spożyciu drobiu w Unii Europejskiej. Statystyczny Polak zjada około 30 kilogramów mięsa drobiowego rocznie. Wybieramy mięso dobrej jakości, certyfikowane i z pewnego źródła. Teraz kupując produkty oznaczone Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”, minimalizujemy również ryzyko zakażenia Salmonellą ssp.  Jak wynika z najnowszego badania preferencji żywieniowych Polaków[1]  aż, 60 proc. konsumentów uzależnia zakup mięsa drobiowego i jaj od obecności na opakowaniu znaku jakości. potwierdzającego, że dany produkt jest bezpieczny oraz spełnia wysokie standardy higieniczne i sanitarne. Co więcej, blisko 66 proc. konsumentów deklaruje, że jest w stanie zapłacić więcej za certyfikowany produkt i mieć gwarancję świeżości i wysokiej jakości.

Czytaj więcej...