zm skiba

skiba

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

modele rolnicze

modele rolnicze

Mleko krowie, owcze, kozie... te znamy. Od jakich innych gatunków zwierząt spożywa się mleko? Sprawdź!

Cezary Wójcicki
bydlo mleko-doplaty-portal-ceny-rolnicze-pl

W Polsce mówiąc o mleku, mamy na myśli mleko krowie. Nie wszędzie jest to jednak takie oczywiste. W niektórych częściach świata mleko krowie nie dominuje pod względem ilości spożycia mleka. Sprawdź jakich gatunków zwierząt mleko jeszcze pijemy.

 

Na szczególną uwagę zasługują bawoły. Pozyskiwane od tych zwierząt mleko to aż 13 % światowej produkcji tego produktu. Zastanawiacie się Państwo czy 13 % to dużo? Odpowiedź na to pytanie brzmi: 97 mln ton. Taka ilość pozwala bawołom zająć drugie miejsce (zaraz za bydłem) pod względem ilości produkowanego mleka na świecie. Ciekawym produktem, z którego słynie bawole mleko, jest oczywiście ser mozzarella produkowany we Włoszech (Barłowska i Litwińczuk 2015).

Oczywiście doi się także kozy i owce. Mleko tych gatunków zwierząt nie wywołuje w naszym kraju zdziwienia, gdyż mleko kozie można kupić w każdym supermarkecie, a sery z mleka

owczego zjemy, np. w górach w postaci oscypków.

Nie tak daleko, bo u naszych wschodnich sąsiadów – Białoruś i Ukraina, doi się klacze. Mleko końskie spożywane jest, także w centralnej części Azji oraz w Mongolii. Oszacowano, że około 30 mln osób na świecie regularnie pije mleko od klaczy. Mleko końskie różni się znacznie od krowiego – jest słodsze i mniej tłuste. Co ciekawego można zrobić z takiego mleka? Napój alkoholowy o nazwie kumys (Hozyasz i Słowik 2013). Mleko końskie używane jest, także do produkcji kosmetyków. Nawet w Niemczech powstały większe gospodarstwa, w których doi się klacze.

Prawdziwą ciekawostką jednak jest fakt, że wielbłądy są użytkowane mlecznie.  W Arabii Saudyjskiej i Mauretanii istnieją nowoczesne dojarnie przystosowane do doju tych zwierząt. Mleko od tych zwierząt spożywa się głównie w Mongolii, w północnej Afryce oraz zachodniej części Chin. Może mieć słodki lub słony posmak, w zależności od tego czym żywi się wielbłąd. W większości mleko od tego gatunku jest poddawane przetwórstwu i trafia na rynek w postaci produktów fermentowanych (Hozyasz i Słowik 2013).

Bibliografia:

  1. Barłowska J., Litwińczuk Z. 2015 ‘Znaczenie bawołów w produkcji mleka i mięsa’ w: Przegląd Hodowlany nr 5/2015
  2. Hozyasz K. K., Słowik M., ‘Mleka inne niż ogólnodostępne krowie – argumenty za i przeciw’, w: Przegląd Gastroenterologiczny 2013; 8 (2)
Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu