kojs

skiba

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

kowalczyk

modele rolnicze

Przyczyny upadków cieląt - to nie tylko wirusy i bakterie

Cezary Wójcicki
przyczyny upadkow cielat
Fot.: C. Wójcicki

W skali świata straty związane z upadkami cieląt szacuje się na 12 – 15 % (Stec i Mochol 2003). Najczęstszymi przyczynami upadków cieląt są choroby związane z układem pokarmowym oraz choroby układu oddechowego.

Choroby układu pokarmowego -> biegunki

Podłoże biegunek jest zazwyczaj wieloczynnikowe. Wyróżnia się czynniki zakaźne, żywieniowe, ale także pośrednie.

Do czynników zakaźnych zaliczamy:

- choroby bakteryjne wywoływane, np. przez E. coli,
- choroby wirusowe wywoływane przez koronawirusy, rotawirusy,
- i inne choroby wywoływane np. przez kokcydia, kryptosporydia.



Z czynnikami żywieniowymi związana jest jakość pasz i technika odpajania. Mianowicie, biegunki może wywołać:

- zbyt niska temperatura podawanego zwierzęciu mleka,
- zbyt mała częstotliwość pojenia,
- brak higieny pojenia,
- niewłaściwa pozycja cielęcia podczas pojenia,
- niedokładne wymieszanie lub niska jakość preparatu mlekozastępczego,
- niedobór selenu, cynku i jodu,
- niedobór witamin A i E.

Biegunki to nie tylko odwodnienie zwierzęcia. Cielę również traci cenne dla naszego organizmu elektrolity i substancje buforujące. Możemy także zaobserwować zaburzenia pracy serca i osłabienie zwierzęcia (brak apetytu i odruchu ssania). Biegunka może być przyczyną kwasicy metabolicznej, hipokalcemii, jak również hipotermii. Zwierzę jest mniej aktywne, apatyczne. Może wystąpić zaleganie cielęcia.

Choroby układu oddechowego

Przyczyn chorób układu oddechowego również jest wiele. Mogą być to czynniki zakaźne (wirusy i bakterie), jak również złe warunki utrzymania. Przez prawidłowe warunki utrzymania rozumie się brak przeciągów i wilgoci w miejscach utrzymywania cieląt, prawidłowa wentylacja zapewniająca niskie stężenie szkodliwych gazów i zapylenia oraz przestrzeganie zasad zoohigieny.

Bardzo ważne w przypadku profilaktyki chorób układu oddechowego jest właściwe zabezpieczenie immunologiczne cieląt. Składa się na nie prawidłowe odpojenie cieląt siarą (pisaliśmy o tym w artykule – OTWÓRZ) oraz szczepienia.

Do przyczyn chorób układu oddechowego zalicza się także osłabienie odporności wywołane stresem. Stres ten może być krótkotrwały – transport na niewielkie odległości, jak i stres długotrwały – niewłaściwe łączenie w grupy, zbyt duża obsada w kojcu.

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu