kps

skiba

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Co wpływa na zawartość białka w mleku krów?

Cezary Wójcicki
zawartosc bialka w mleku

Producenci rolni utrzymujący bydło mleczne zdają sobie sprawę, jak cennym składnikiem mleka jest białko. Odczuwają to bezpośrednio podczas rozliczenia z mleczarnią. Białko bowiem ma największy wpływ na przydatność technologiczną mleka.

Jest wiele czynników wpływających na zawartość białka w mleku. Jednym z nich jest rasa. U polskich holsztyno – fryzów odmiany czarno – białej zawartość białka w mleku to ok. 3,1-3,4%, u rasy jersey wartość ta to aż około 4 %. Rolnicy zdają sobie sprawę, że krzyżując różne rasy możemy poprawić parametry mleka, stąd zainteresowanie, np. krzyżówką PHF z Brown Swiss.

Drugim ważnym czynnikiem jest wiek krów. Mleko krów starszych niż trzyletnie jest uboższe w białko. Różnice pomiędzy pierwszą laktacją, a piątą może wynieść nawet 0,4%. Obniża się przede wszystkim  poziom kazeiny.

Kolejnym wartym omówienia czynnikiem wpływającym na ilość białka w mleku jest okres laktacji. Musimy zdawać sobie sprawę, że w czasie trwania laktacji poziom tego składnika w mleku zmienia się. Na początku i na końcu laktacji obserwujemy wyższy udział białka w mleku niż w szczycie laktacji.

Badania wykazały, że wydajność krów i zawartość białka w mleku są większe jesienią i zimą, niż latem i wiosną. Ma to związek z negatywnym wpływem wysokich temperatur na ograniczenie tego składnika w mleku.

Co ciekawe mastitis nie zmienia poziomu białka w mleku, lecz zmienia skład białka. Oczywiście negatywnie. Obserwuje się wzrost udziału białek serwatkowych, a spadek kazeiny.

Stwierdzono, że ilość udojów nie ma większego wpływu na zawartość białka w mleku. Nie zaobserwowano również zmian w koncentracji tego składnika przy zmianie sposobu udoju.

Żywienie ma niewielki wpływ na zawartość białka w mleku. Prawidłowo bilansując udział białka w dawce pokarmowej przyczyniamy się do wzrostu wydajności mleka, lecz nie wpłyniemy na koncentrację samego białka w mleku.

Źródło: Guliński P., ‘Bydło domowe. Hodowla i użytkowanie.”, PWN 2017.

Ogłoszenia rolnicze

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu