zm skiba

kojs

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Bydło rasy jersey - mleko o rewelacyjnym składzie

Cezary Wójcicki
mleko jerseyow

Jersey to rasa bydła w typie mlecznym. Jest to najmniejsza rasa mleczna na świecie. Dlaczego zatem poświęcamy uwagę właśnie tej rasie bydła? Odpowiedzią jest wyjątkowo tłuste mleko, o dużej zawartości białka.

 

Kilka słów o historii rasy

 

Bydło tej rasy wyhodowano na wyspie Jersey należącej do Wielkiej Brytanii. Pierwsze wzmianki o istnieniu tej rasy pochodzą z XVIII wieku. Powstała w wyniku krzyżowania dużego, brunatnego bydła z Normandii z małym, czarnym bydłem z Bretanii. Już w XVIII wieku zdano sobie sprawę, że bydło to jest wyjątkowe ze względu na wyjątkowo tłuste mleko, i że trzeba dbać o czystość rasową tych zwierząt. W związku z tym, w 1763 roku wprowadzono zakaz importu innych ras na wyspę. Od 1866 roku prowadzona jest dla rasy jersey księga rodowodowa. Rasę bardzo długo izolowano. Wspomniano już, że nie było importu bydła na wyspę, ale nie było również eksportu. Pierwsze sztuki opuściły wyspę dopiero w 1915 roku, m. in. do USA.

 

 

Wygląd

 

Jak już wspomnieliśmy rasa jersey jest rasą małego kalibru. Źródła podają, że wysokość w kłębie to ok. 120 cm. Umaszczenie tych zwierząt może być zróżnicowane – od jasnocielistego do ciemnobrunatnego. Cechą charakterystyczną jest jednak jasna obwódka wokół ciemnej śluzawicy. Obserwuje się również jasne obwódki wokół oczu. Dorosłe krowy osiągają masę ciała rzędu 350 kg, buhaje 700 kg. Budowa jest charakterystyczna dla bydła mlecznego – szczupacza głowa, tułów o wąskim przodzie i szerokim zadzie, klatka piersiowa wąska i głęboka.

 

Populacja

 

W  Polsce bydło tej rasy nie cieszy się dużą popularnością. W 2014 roku pogłowie wynosiło ok. 1000 sztuk. Na świecie jest bardziej popularne, również jako komponent w krzyżowaniu międzyrasowym. W 1886 roku na samej wyspie Jersey było ok. 12 tysięcy sztuk bydła rasy jersey (wikipedia.org).

 

Charakterystyczne cechy

 

Bardzo charakterystyczna dla tej rasy jest wczesna dojrzałość rozpłodowa. Niektóre badania podają, że można zacielać jałówki tej rasy już w wieku 11 miesięcy. Rasa jersey jest odporna na choroby, a także, biorąc pod uwagę wielkość tych zwierząt, wysokowydajna. Wydajność krów tej rasy w czasie laktacji to ok. 4500 l. Jest to jednak wartość orientacyjna, gdyż średnia wydajność mleczna w Danii dla jerseyów to ponad 5700 kg mleka od krowy, gdzie pogłowie tej rasy to blisko 70 000 sztuk (2001).

 

Mleko jerseyów

 

Mleko od rasy jersey znacznie wyróżnia się swoim składem od innych ras. Na uwagę zasługuje przede wszystkim duża zawartość tłuszczu – średnio dla stad powyżej 6 % oraz białka – przekracza 4%. Pozyskane mleko jest kremowo żółte, poza tym w swoim składzie zawiera dużo karotenu, o 20% więcej wapnia (niż mleko innych ras), znacznie więcej witamin z grup A i B oraz soli mineralnych.  U jerseyów zawartość kazeiny w białku to 80% (w porównaniu z innymi rasami, to o 2 punkty procentowe więcej). Należy podkreślić znaczenie mleka jerseyów w przetwórstwie – z takiej samej ilości mleka tej rasy możemy uzyskać o 23% więcej sera cheddar, o 20 % więcej sera szwajcarskiego oraz o 20 % więcej mozzarelli niż z mleka innych ras.

 

Źródło: Kaczmarek A. (red.) ‘Hodowla bydła’ 2005

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu