Surowe mięso drobiowe jest jedną z głównych przyczyn zatrucia Salmonellą, które dotyka co roku tysiące osób na całym świecie. Dlaczego od 20 lat się to nie zmienia?
Istnieje ponad 2600 serotypów, czyli podgrup, bakterii Salmonella, które różnią się zdolnością wywoływania chorób u ludzi. Większość z nich nie stanowi dla nas zagrożenia. Badanie przeprowadzone niedawno przez University of Illinois pokazuje, że za większość zatruć bakteriami Salmonella odpowiada tak naprawdę niewielka liczba produktów z mięsa drobiowego.
Problem w tym, że są one skażone bardzo zjadliwymi szczepami Salmonelli. Naukowcy sugerują, że działania w przemyśle drobiowym powinny skupić się na wykrywaniu i zapobieganiu skażenia właśnie tymi odmianami bakterii.
Jeden z autorów badania, Matt Stasiewicz, skomentował: "Przez ostatnie 20 lat przemysł drobiowy wykonał naprawdę dobrą robotę, zmniejszając częstotliwość występowania Salmonelli u drobiu. Jednak liczba osób, które chorują z powodu tych patogenów, nie zmalała. Departament Rolnictwa USA rozważa zmiany w regulacjach dotyczących Salmonelli na podstawie poziomu i serotypu, a nasze badania wspierają te działania."
Na podstawie:
timesnownews.com