Utrzymywanie dorosłych królików w klatkach znacznie ogranicza ich ruch. Każdy inny system utrzymania stosowany na obszarze UE zapewnia zwierzętom lepsze warunki.
Na 13 fermach futrzarskich w Holandii wykryto koronawirusa u norek. Zwierzęta były źródłem zakażenia dla pracowników zakładów. Ubojowi poddano już ponad 500 000 norek.
Hodowcy z powiatów żywieckiego i cieszyńskiego (woj. śląskie) otrzymali od Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska urządzenia do ochrony zwierząt gospodarskich przed drapieżnikami. Do hodowców trafiło 10 zestawów ogrodzeń (tzw. pastuchów) elektrycznych: 8 do ochrony zwierząt hodowlanych i 2 do ochrony pasiek pszczelich przed niedźwiedziami. Ponadto właściciele stad otrzymali również 10 zestawów do odstraszania drapieżników, złożonych z pistoletów sygnałowo-hukowych do wystrzeliwania nabojów hukowych i rac.
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowe zapotrzebowanie na białka zwierzęce podwoi się do 2050 r. wraz ze wzrostem populacji. Potrzeby tej z pewnością nie zaspokoił mięso pochodzące wyłącznie z hodowli zwierząt. Dlatego naukowcy z Karlsruhe Institute of Technology (KIT) badają produkcję nowych alternatywnych źródeł białka. Ich celem jest opracowanie mąki z proszku owadów, która nadaje się na przykład do wypieku chleba.
Na wstępie warto wyjaśnić bardzo często mylone pojęcia tj. chów i hodowlę. Chów zwierząt to utrzymanie zwierząt w celu uzyskania oczekiwanych cech użytkowych. Hodowla obejmuje zagadnienia, które dotyczą utrzymania zwierząt, ale i prac związanych z rozrodem i użytkowaniem. Większość dostępnych źródeł definiuje chów jako współczesną formę dużej liczby utrzymania zwierząt w gospodarstwach o różnej powierzchni. Chów przemysłowy pozwala na uzyskania dużej ilości produktów odzwierzęcych niższym kosztem, niż w chowie tradycyjnym.
– Szczególna jest rola pszczół i owadów zapylających w rolnictwie, niektóre działy są wręcz absolutnie uzależnione od zapylaczy, niektóre uprawy są wspomagane przez te owady. Rzepak, roślina w zasadzie samopylna, dzięki pomocy pszczół zwiększa swoje plonowanie o 20 do 40 procent – zwrócił uwagę minister Jan Krzysztof Ardanowski w Światowym Dniu Pszczół.
Holenderska minister rolnictwa Carola Schouten ogłosiła w niedzielę, że na jednej z ferm norek wykryto koronawirusa. Feralne obiekty są położone w Gemert-Bakel i Laarbeek, a zwierzęta tam utrzymywane wykazały „różne objawy, w tym problemy z oddychaniem”.
9 kwietnia zakończyła się tegoroczna aukcja futer na skandynawskiej giełdzie Saga Furs. Wynik aukcji z pewnością nie był zadowalający dla hodowców - sprzedanych zostało jedynie 14% skór z lisów, 9% skór z jenotów i 44% futer z norek.
Rząd federalny Niemiec planuje w tym roku wydać pięć milionów euro na projekty badawczo-rozwojowe dotyczące białek owadów. Inicjatywa została podjęta na prośbę grupy parlamentarnej FDP, która wnosiła o skorzystanie z alternatywnych źródeł białka.
Obecna, trudna i niepewna sytuacja gospodarcza polskich farmerów, związana między innymi z ASF, ptasią grypą, suszą i zmieniającymi się cenami skupu żywca, zmusza do szukania alternatywnych, pewnych dochodów z gospodarstw. Rolnicy ubiegają się o rozmaite dotacje. Czy prowadzenie alpakoterapii może stać się dochodową działalnością pozarolniczą? Jak ubiegać się o dotacje? Czy terapia przy pomocy alpak to przedsięwzięcie możliwe dla każdego rolnika?
W obliczu krytycznej sytuacji rynkowej, europejscy producenci miodu zrzeszeni w Copa Cogeca, zaapelowali 14 lutego 2020 r. do władz europejskich o zdecydowaną i szybką reakcję. Apelowi temu towarzyszy plan działania nakreślający konkretne środki, które pozwolą 650 000 europejskich pszczelarzy stanąć z podniesionym czołem. Stawka jest wysoka. Po bardzo trudnym roku 2019, stawką jest przetrwanie europejskich gospodarstw pszczelarskich, których zanik może doprowadzić do nieodwracalnego uszczuplenia stopnia samowystarczalności UE w zakresie produkcji miodu.
Ludzie wykorzystują wielbłądowate w miejscach ich występowania od wieków. Są doskonałym środkiem transportu, odgrywają rolę zwierząt jucznych, dostarczają wartościowego mięsa, mleka oraz wełny. Stanowią istotne źródło utrzymania dla wielu lokalnych społeczności, mają również ogromny potencjał do wykorzystania ich na szerszą, międzynarodową skalę.
Lata dziewięćdziesiąte to okres wielkich przemian społeczno-gospodarczych w naszym kraju. Okres wejścia do Polski nowych rynków i wejścia jej na nowe rynki. Czas wielkich restrukturyzacji i pomysłów na nowe biznesy. Jedne z nich przetrwały, część rozwinęła się w znacznym stopniu, inne upadły. Co się stało z tak wówczas modnymi hodowlami dżdżownic kalifornijskich? Czy te, mające przynieść ogromny zysk przedsięwzięcia, utrzymały się na rynku? Może tylko niektóre z nich? Czy ten cudowny biznes lat 90. powraca?
Osioł jest zwierzęciem związanym z człowiekiem tysiącami lat historii. Tradycyjnie kojarzymy go z szopką betlejemską, równocześnie przypisując mu wiele niepochlebnych określeń. Zdolności umysłowe tych zwierząt, popularnie sprowadzane do określenia „głupi jak osioł”, badał niedawno całkiem na poważnie zespół naukowców. Ich wyniki pozwoliły znaleźć wiele podobieństw między ludźmi, a tymi zwierzętami. Warto przyjrzeć się im bliżej, gatunek jest bowiem w śmiertelnym niebezpieczeństwie...
Do pierwszej gwiazdki i Wigilijnej Wieczerzy pozostało już zaledwie kilka dni. Od października można spotkać przedwczesnych Gwiazdorów i usłyszeć „Jingle Bells”, radośnie pobrzmiewające nie tylko w galeriach handlowych i marketach, ale nawet w małych sklepach warzywniczych i na stacjach benzynowych. Ta zewsząd narzucana gorąca atmosfera, każe ludziom często bezwolnie rzucić się w wir kupowania prezentów, oczywiście po promocyjnych cenach, które często bywają wyższe niż te stałe, ale także oprócz zaproszenia uczestników świątecznej kolacji, lub skorzystania z zaproszenia, zaplanować wyjątkowe menu.
Znajomość behawioru poszczególnych gatunków zwierząt utrzymywanych w obecnych czasach jest niezbędna aby prowadzić chów i hodowlę zwierząt. Wiedza dotycząca specyficznych zachowań pozwala m.in. na poprawę sposobu postępowania ze zwierzętami podczas wykonywania czynności technologicznych prowadzonych wobec zwierząt codziennie, a także użytkowania i przewozu, dostosowania sposobu żywienia i odchowu młodych, tak aby w pełni zaspokoić ich potrzeby biologiczne.
Króliki są zwierzętami o wielu kierunkach użytkowania, oprócz wysoce wartościowego mięsa, uzyskuje się także wełnę, skóry i nawóz. Cały łańcuch produkcyjny jest ze sobą ściśle związany. Czynniki wpływające na opłacalność chowu i hodowli (co bezpośrednio wiąże się z liczbą pozyskiwanych zwierząt), to wybór odpowiedniej rasy i systemu rozrodu. Natomiast na rozród, wpływ ma żywienie i warunki utrzymania – odpowiednie pomieszczenia i mikroklimat (temperatura, wilgotność, oświetlenie i wentylacja).
Zmiany w procesie zachowań, są konsekwencją zachodzących procesów psychicznych, które z kolei są wynikiem niekorzystnych czynników środowiskowych. Najczęściej zmiany te odbiegają znacznie od zachowań normalnych (właściwych dla danego gatunku, płci, rodzaju behawioru, potrzeb lub roli pełnionej w stadzie). Stereotypiami nazywamy proste, rytmicznie powtarzane czynności, które nie mają widocznego celu i nie prowadzą do zaspokojenia potrzeb fizjologicznych zwierzęcia. Stereotypie porównywane są w medycynie człowieka do zaburzeń psychicznych o obsesyjnym, motorycznie powtarzalnym natrętnym zachowaniu, o charakterze obserwowanym w początkach schizofrenii, zespołu Tourette’a (licznego rodzaju tiki i słowa wypowiadane niekontrolowanie) oraz autyzmu. Przyczyn stereotypii szukano w podłożu genetycznym, dlatego eliminowano ze stada te zwierzęta, które wykazywały „anormalne” zachowania. Potwierdzono to badaniami dotyczącymi „stresowrażliwości” zwierząt, w doświadczeniu wyodrębniono podatne na stres zwierzęta jednej rasy (u świń), u których wykazano korelację między stresowrażliwością, a występowaniem stereotypii.
Zapiski historyczne pokazują, że ludzie już od dawna obserwowali nietypowe zachowania zwierząt przed nadejściem katastrof naturalnych. Podobne zdarzenia spotykane są również i dzisiaj. Słonie, psy, ptaki, bawoły wodne czy kurczaki potrafią z dużym wyprzedzeniem zapowiadać nadejście klęsk żywiołowych. Kozy domowe okazały się być utalentowane w wyczuwaniu nadchodzących erupcji wulkanów. Badacze postanowili poznać dokładniej ich zachowania i opracować system ostrzegania, który by z nich korzystał.