Nowe rozporządzenie MRiRW w sprawie szczegółowych warunków ustalania i sposobu oznaczania klas jakości tusz wieprzowych oraz wołowych ma na celu zapewnienie sprawnego funkcjonowania unijnych klasyfikacji tusz oraz ustalenie porównywalnych cen rynkowych.
Nowy projekt rozporządzenia MRiRW uchyla dotychczas obowiązujące rozporządzenia:
1. rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych (Dz. U. poz. 180);
2. rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. poz. 181);
Dotychczasowe rozporządzenia nowy projekt zatępuje jednym rozporządzeniem.
W przepisach unijnych w rozporządzeniu KE 2017/1182 związanego ze stosowaniem unijnej skali klasyfikacji przewidziano możliwość odstępstwa od klasyfikowania tusz dla rzeźni, w których średnia roczna uboju tygodniowo wynosi mniej niż 500 świń. Państwa członkowskie mogą ustalić niższe limity w zależności od warunków krajowych. MRiRW ze względu na rozrobienie przetwórstwa wieprzowiny w kraju zamierza utrzymać obecny limit 200 szt. średniego tygodniowego uboju, po niżej którego ubojnie nie będą musiały klasyfikować tusz wieprzowych.
W par. 6 projektu przewidziano możliwość zwolnienia ze znakowania tusz wieprzowych w przypadku, gdy wszystkie tusze są poddawane rozbiorowi w zakładzie w ramach ciągłego działania i tusze nie trafiają do obrotu.
W projekcie uregulowano także sposób postępowania w przypadku, gdy ustalenia masy tuszy wieprzowej nie było możliwe przed upływem 45 minut od przeprowadzenia czynności kłucia. Wówczas masę tuszy wieprzowej zgodnie z art. 7 ust. 4 rozporządzenia KE 2017/1182.
Źródło: KZP-PTCH