kojs

kojs

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

GUS: Pogłowie bydła według stanu w grudniu 2017 roku

Cezary Wójcicki
poglowie bydla 2017

Według wstępnych danych* w grudniu 2017 r. pogłowie bydła wynosiło 6 035,5 tys. sztuk i było o 65,3 tys. sztuk (o 1,1%) wyższe niż przed rokiem, a w porównaniu z liczebnością stada w czerwcu 2017 r.- niższe o 107,6 tys. sztuk (1,8%).

W porównaniu z grudniem 2016 roku nieznacznie obniżyło się pogłowie cieląt poniżej 1 roku o 0,3% do poziomu 1 713,0 tys. sztuk, natomiast w stosunku do czerwca 2017 r. odnotowano spadek o 0,4%.

Stado młodego bydła w wieku 1-2 lat powiększyło się, w stosunku do poprzedniego roku o 1,9%, a w porównaniu z czerwcem 2017 r. spadło o 1,9% i osiągnęło poziom 1 668,7 tys. sztuk.

Pogłowie krów wzrosło w porównaniu z grudniem 2016 r. o 37,2 tys. sztuk (o 1,6%) do poziomu 2 340,6 tys. sztuk, a w porównaniu z czerwcem 2017 r. było niższe o 33,8 tys. sztuk (o 1,4%).



W strukturze stada
bydła ogółem udział poszczególnych grup wiekowo-użytkowych w grudniu 2017 r. wynosił:

- cielęta w wieku poniżej 1 roku - 28,4%,
- młode bydło hodowlane i rzeźne w wieku 1-2 lat - 27,6%,
- krowy - 38,8%,
- pozostałe bydło dorosłe hodowlane i rzeźne w wieku 2 lat i więcej - 5,2%.

W porównaniu ze strukturą pogłowia bydła z grudnia 2016 r. w 2017 r. udział w poszczególnych grupach wiekowych bydła pozostał na tym samym poziomie.

Ze wstępnych danych dotyczących handlu zagranicznego bydłem w okresie od 1 czerwca do 30 listopada 2017 r. odnotowano spadek importu bydła o 7,6% ( w tym cieląt o 1%) w stosunku do analogicznego okresu 2016 r. W tym samym okresie wielkość eksportu bydła kształtowała się na poziomie 37 tys. sztuk i spadła o 30,3% w stosunku do poprzedniego roku ( w tym cieląt o 28,1%).

Średnia cena skupu 1 kg żywca wołowego za 11 miesięcy wynosiła 6,30 zł/kg i była wyższa o 6,5% od notowanej w analogicznym okresie 2016 r.

Przeciętna cena skupu mleka za 11 miesięcy 2017 r. (136,98 zł za 100 l) była o 26,5% wyższa od rejestrowanej w analogicznym okresie 2016 r.

Największy udział w krajowym pogłowiu bydła miały województwa: mazowieckie (18,6%), wielkopolskie (16,6%) i podlaskie (16,5%); Najmniejszy udział miały województwa: lubuskie i podkarpackie (1,3%), zachodniopomorskie (1,5%) i dolnośląskie (1,7%). W pozostałych województwach udział w krajowym pogłowiu bydła nie przekroczył 10%.

* Wstępne uogólnione wyniki reprezentacyjnego badania pogłowia bydła, owiec i drobiu oraz produkcji zwierzęcej obejmującego:
- wszystkie gospodarstwa osób prawnych i jednostek nieposiadających osobowości prawnej,
- wylosowane gospodarstwa indywidualne (40 tys. gospodarstw - próba około 2%).

Źródło: GUS

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu