Od początku bieżącego roku na rynku skupu bydła rzeźnego nie obserwujemy gwałtownych ruchów w cennikach. Stawki za żywiec wołowy są stabilne, z tendencją do niewielkich wzrostów.
Drugie w tym roku zestawienie cen skupu bydła rzeźnego przyniosło nieznaczne podwyżki. Średnie stawki wzrastały na ogół o kilka groszy za kilogram. Największą podwyżkę odnotowaliśmy w przypadku byków w wadze poubojowej (+0,11 zł/kg).
Na początku stycznia na ogół nie obserwujemy gwałtownych ruchów w cennikach skupu żywca wołowego. Nie inaczej jest i tym razem. W porównaniu do ostatniego notowania w 2023 r, pierwsze zestawienie w nowym roku przyniosło jedynie kosmetyczne zmiany.
Od początku grudnia trwa wypłacanie rolnikom końcowej części dopłat bezpośrednich. Jednak na płatności z tytułu ekoschematów, nowej formy wsparcia w ramach Wspólnej Polityki Rolnej, rolnicy poczekają dłużej, ponieważ kontrola wykonania poszczególnych praktyk dobrostanowych w ramach ekoschematów może potrwać do wiosny. Dopiero wtedy ARiMR będzie w stanie stwierdzić, czy dopłata rolnikowi faktycznie się należy. – Brakuje administracyjnych narzędzi do skontrolowania tego wykonania – mówi dr inż. Agnieszka Antczak z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
Na rynku skupu bydła w ostatnim czasie notowaliśmy obniżki. Dzisiaj sytuacja się zmieniła, a stawki w cennikach ustabilizowały się. W przypadku zestawienia cen skupu żywca wołowego obserwowaliśmy nieznaczne podwyżki.
O ile wycena krów i byków na rynku skupu bydła rzeźnego ustabilizowała się, tak proponowane stawki za jałówki nadal spadają. Dzisiaj odnotowaliśmy obniżki na poziomie kilkunastu groszy za kilogram.
Od kilku tygodni na rynku skupu bydła rzeźnego obserwujemy tendencję spadkową. Nie jest ona na szczęście (dla hodowców) intensywna. Tym razem największą obniżkę średniej ceny zaliczyły byki (-0,08 zł/kg). Nadal spadają notowania cen skupu krów. W górę odbiła jedynie średnia stawka za jałówki (waga żywa).
Przygotowywane rozporządzenie Rady Ministrów wprowadza pomoc dla hodowców bydła. Ministerstwo rolnictwa proponuje uruchomienie pomocy w formie dofinansowania zakupu czystorasowego buhaja rasy mięsnej w wieku powyżej 13 miesięcy, dla którego wystawiono świadectwo zootechniczne.
Początek grudnia nie przyniósł większych zmian w cennikach skupu bydła rzeźnego. Nie sposób jednak nie zauważyć delikatnego trendu spadkowego w wycenie byków i jałówek, za które przeciętne stawki poszły w dół, w odstępie tygodnia, o kilka groszy za kilogram. W szybszym tempie tanieją krowy, które w tym czasie straciły na wartości średnio kilkanaście groszy za kilogram (wbc).
Rada Ministrów Unii Europejskiej, Parlament i Komisja osiągnęły podczas rozmów trójstronnych porozumienie w sprawie dyrektywy w sprawie emisji przemysłowych. To sprawia, że hodowla bydła nie będzie traktowana w świetle przepisów jako instalacja przemysłowa.
W porównaniu do ubiegłotygodniowego notowania, dzisiejsze cenniki skupu bydła rzeźnego nie zmieniły się znacząco. Stawki wahały się, w jedną bądź drugą stronę, po kilka groszy za kilogram. Nadal jednak w odwrocie znajduje się wycena krów (wbc), bowiem w skali tygodnia średnia stawka poszła w dół o kilkanaście groszy za kilogram.
Rynek skupu bydła rzeźnego wykazuje w ostatnim czasie nieznaczną tendencję spadkową cen. O ile w stosunku do ubiegłego tygodnia obniżka średniej stawki za byki ma wymiar symboliczny, tak już wycena krów jest niższa o ponad 0,20 zł/kg (wbc). Nie sposób nie zauważyć sporej obniżki przeciętnej ceny skupu jałówek (-0,15 zł/kg - wbc).
Na rynku skupu bydła nadal przeważają obniżki. Dzisiaj niewielki wzrost średniej ceny zanotowaliśmy jedynie w przypadku byków w wadze żywej. Nieznacznie w dół poszły notowania jałówek. Bardzo wyraźną tendencję spadkową wykazuje natomiast wycena krów. Tylko w odstępie tygodnia, przeciętna stawka została zredukowana o kilkanaście groszy za kilogram.
- Na rynku wołowiny panują optymistyczne nastroje. Ostatni miesiąc to wzrost cen. Co prawda powolny, ale wzrost. Stawki poszły w górę o 4% dla zwierząt w wieku 12-24 miesiące. Obecnie ceny za krowy są jak przed miesiącem, ale krowy to ok. 30% uboju. Widać w ostatnim czasie większą ich liczbę w ubojniach. Może to wynikać z tego, że niektórzy rolnicy zdecydowali się zmniejszyć obsadę zwierząt ze względy na zapasy paszy. Myślę, że już do końca roku ceny będą stabilne, z tendencją do powolnego wzrostu – prognozuje Jacek Zarzecki z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
Na rynku skupu bydła rzeźnego cenniki ustabilizowały się. Początkowe obawy związane z eksportem mięsa do Izraela, z powodu eskalacji konfliktu z Palestyną, zostały zażegnane. W porównaniu do ubiegłotygodniowego zestawienia wyraźnie spadła tylko przeciętna cena skupu krów.
Na rynku skupu bydła rzeźnego ceny spadają już drugi tydzień z rzędu. Dzisiaj obniżki średnich stawek sięgnęły kilkunastu groszy za kilogram. Jedną z przyczyn spadków cen jest konflikt izraelsko-palestyński i obawa eksporterów związana z dalszymi dostawami. Dodajmy, że Izrael to jeden z największych odbiorców polskiej wołowiny. Tylko w tym roku, do lipca, wyeksportowano w tym kierunku mięso wołowe za 60,7 mln EUR, w cenach o blisko 60% wyższych niż do innych krajów.
Po kilku tygodniach z podwyżkami na rynku skupu żywca wołowego, dzisiaj odnotowaliśmy nieznaczną korektę spadkową. Średnie stawki za bydło rzeźne poszły w dół o kilka groszy za kilogram.
Ceny byków w Niemczech pozostają w większości niezmienione, natomiast ceny krów gwałtownie spadają. Wybuch choroby niebieskiego języka powoduje presję cenową na cielęta.
Na rynku skupu bydła rzeźnego nadal obserwujemy wzrost cen, choć dynamika podwyżek wyraźnie spadła w bieżącym zestawieniu. Już nie o kilkanaście, ale tym razem o kilka groszy za kilogram wzrosły średnie stawki za byki, jałówki i krowy.
- Nasze oczekiwanie są takie aby jasno i precyzyjnie określić jak UE będzie wspierać produkcję zwierzęcą. To nie mogą być tylko słowa i obietnice, ale konkretne akty legislacyjne. Oczekujemy także ochrony sektora przed nieuzasadnionymi ataki organizacji anty – hodowlanych – mówi Jacek Zarzecki Prezes Zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.