kps

kojs

CenyRolnicze
27 marca 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9857 EUR EUR - 4.3153 GBP GBP - 5.0327 DKK DKK - 0.5785
Archiwum


27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 200,75 (-0,12%), kukurydza CZE24: 190,50 (- 0,52%), rzepak MAJ24: 441,50 (-2,32%)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

22.03.2024 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, kujawsko-pomorskie, aleksandrowski, 87-702, tel.: 604 094 965

22.03.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 500 kg, podlaskie, siemiatycki, 17-332, tel.: 506 817 807

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Mięso

Włosi wprowadzają zakaz stosowania żywności wyprodukowanej w laboratoriach. Priorytetem jest ochrona dziedzictwa kulinarnego

Rząd Włoch zatwierdził we wtorek ustawę zakazującą stosowania żywności i pasz wyprodukowanych w laboratoriach. Nowe przepisy mają ochronić dziedzictwo rolno-spożywcze kraju. Autorzy ustawy podkreślają, że brakuje jednoznacznych badań naukowych, które potwierdzają bezpieczeństwo stosowania żywności syntetycznej.

Czytaj więcej...

Dumpingowe ceny wieprzowiny w sieciach handlowych. Przepisy na to pozwalają?

W jednym ze sklepów wielkopowierzchniowych był schab w cenie 11,86 zł/kg, podczas gdy zakłady mięsne w hurcie mogły zakupić ten sam element za 19 złotych. Innym razem w jednym ze sklepów sieci handlowej, reprezentowanej przez zachodni kapitał, można kupić schab w cenie 15 zł/kg, podczas gdy ten sam schabowy na rynku tradycyjnym sprzedawany jest w cenie 27 złotych. Jakim cudem?

Czytaj więcej...

Liczą ślad węglowy dla mięsa. Po co?

Naukowcy z ośrodka badawczego Rothamsted w Wielkiej Brytanii przekonują, że poziom emisji gazów cieplarnianych emitowanych przez branżę spożywczą może być niewłaściwie obliczany. Brytyjczycy wzięli pod uwagę nie tylko poziom emisji, ale połączyli ślad węglowy z wartościami odżywczymi. W eksperymencie porównano wpływ na środowisko produkcji bydła mlecznego, serów, jaj oraz wieprzowiny z orzechami, fasolą, tofu i zbożem. Efekty są bardzo zaskakujące.

Czytaj więcej...

Czy wieprzowina straci smak? Trwa dyskusja o klasach mięsności

- Coraz głośniej pobrzmiewa dyskusja na temat rezygnacji z klasyfikacji SEUROP w obecnym kształcie. Chodzi o to, że w pogoni za jak najwyższą mięsnością, za tym aby wieprzowina była chuda, zatraciliśmy to, co w mięsie jest najważniejsze – smak, który pochodzi z tłuszczu śródmięśniowego – zauważa Bartosz Czarniak z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”.

Czytaj więcej...

Naukowcy nie popierają tych, którzy próbują prowadzić ideologiczną wojnę przeciwko hodowli zwierząt

Ponad 654 naukowców z uniwersytetów i instytucji badawczych z całego świata podpisało ważną międzynarodową deklarację popierającą zasadniczą rolę hodowli zwierząt w zrównoważonym systemie żywnościowym. Deklaracja dublińska  została sporządzona w październiku 2022 r. po dwudniowym międzynarodowym szczycie na temat społecznej roli mięsa.

Czytaj więcej...

Bruksela wieszczy trudną dekadę dla przemysłu mięsnego. Szczególnie źle wróży się produkcji wieprzowiny

Komisja Europejska oczekuje, że popyt na mięso będzie się rozwijał w przeciwnym kierunku w Unii Europejskiej i na świecie w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Komisja Europejska widzi szczególnie gwałtowny spadek produkcji wieprzowiny. Ogólnie rzecz biorąc, kwestie zrównoważonego rozwoju będą miały większy wpływ na produkcję i konsumpcję mięsa.

Czytaj więcej...

Mięso wyłączone z obniżki VAT?

Hiszpańskie Stowarzyszenie Przemysłu Mięsnego (ANICE), biorąc pod uwagę możliwe obniżenie podatku VAT, jakie może zaproponować madrycki rząd na niektóre podstawowe produkty spożywcze, popiera ten rodzaj wsparcia konsumentów, ale domaga się aby mięso nie było wyłączone z tej obniżki. 

Czytaj więcej...

Kryzys mięsny w Niemczech. Przy zakupach decyduje cena

Ponad 30 procent Niemców twierdzi, że w tej chwili nie stać ich na zwykłe spożywanie mięsa. Przyczyną jest niepewność co do przyszłego rozwoju sytuacji i gwałtownie rosnące koszty życia. Niemieccy konsumenci również uważają pochodzenie regionalne i dobrostan zwierząt za ważne aspekty spożycia mięsa, ale nie chcą za nie płacić więcej. Wynika to jasno z niedawnej ankiety Vion Consumer Monitor (VCM) przeprowadzonej przez GfK.

Czytaj więcej...

Gorączka klimatyczna dotarła do zakładów mięsnych. Duńczycy szykują drastyczne cięcia w emisji dwutlenku węgla

Duńska firma mięsna Danish Crown (DC) postawiła sobie za cel zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych o 50% w latach 2005-2030 i produkcję mięsa neutralnego dla klimatu do 2050 roku. Jak ogłosiła spółdzielnia, DC potwierdziło swoje cele klimatyczne przez Science Based Targets Initiative (SBTi) i przedstawiło ambitny plan na rzecz bardziej zrównoważonej przyszłości do 2030 roku. 

Czytaj więcej...

Mięso pomaga uniknąć depresji? Naukowcy wiążą wegetarianizm ze słabym zdrowiem psychicznym

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mechanizmy tworzące tę zależność zostały dobrze zbadane i opisane. Podstawą zachowania zdrowia jest bowiem zrównoważona dieta dostarczająca organizmowi odpowiednich ilości białka, węglowodanów i witamin.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu