Od początku roku (styczeń-wrzesień) Chiny zaimportowały 1,94 miliona ton świeżej i mrożonej wołowiny. To wzrost o 205 400 ton (12%) w stosunku do tego samego okresu ubiegłego roku.
Odradza się eksport wieprzowiny z Brazylii, który ostatnio słabł. W porównaniu z analogicznym miesiącem ubiegłego roku, w listopadzie tego roku wyeksportowano o 17,8% więcej wieprzowiny. Szczególnie zauważalny jest wzrost popytu ze strony Chin.
- Rosja stawia sobie za zadanie podwojenie dostaw mięsa na rynki zagraniczne w horyzoncie pięciu do siedmiu lat, a do 2030 roku stać się jednym z pięciu największych światowych eksporterów wieprzowiny - powiedział wiceminister rolnictwa Federacji Rosyjskiej Andriej Razin.
Ponad 30 procent Niemców twierdzi, że w tej chwili nie stać ich na zwykłe spożywanie mięsa. Przyczyną jest niepewność co do przyszłego rozwoju sytuacji i gwałtownie rosnące koszty życia. Niemieccy konsumenci również uważają pochodzenie regionalne i dobrostan zwierząt za ważne aspekty spożycia mięsa, ale nie chcą za nie płacić więcej. Wynika to jasno z niedawnej ankiety Vion Consumer Monitor (VCM) przeprowadzonej przez GfK.
Duńska firma mięsna Danish Crown (DC) postawiła sobie za cel zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych o 50% w latach 2005-2030 i produkcję mięsa neutralnego dla klimatu do 2050 roku. Jak ogłosiła spółdzielnia, DC potwierdziło swoje cele klimatyczne przez Science Based Targets Initiative (SBTi) i przedstawiło ambitny plan na rzecz bardziej zrównoważonej przyszłości do 2030 roku.
Spółdzielnia Agrifirm i gospodarstwo Vallei Varken wprowadzają na rynek holenderski po raz pierwszy wieprzowinę z certyfikatem neutralności. Koncepcja w całym łańcuchu produkcyjnym nosi etykietę „Climate Neutral Certified” i ma na celu zmniejszenie śladu węglowego produkcji żywności .
Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mechanizmy tworzące tę zależność zostały dobrze zbadane i opisane. Podstawą zachowania zdrowia jest bowiem zrównoważona dieta dostarczająca organizmowi odpowiednich ilości białka, węglowodanów i witamin.
Wpływowa amerykańska Food and Drug Administration (FDA), która decyduje o tym jaka żywność i które leki mogą być powszechnie sprzedawane w Stanach Zjednoczonych wydała przełomową decyzję oznajmiając, że mięso drobiowe z laboratoryjnych hodowli komórkowych jest bezpieczne dla spożywania przez ludzi.
W roku finansowym 2021/22 firma Danish Crown osiągnęła obrót o około 10% większy niż przed rokiem, zwiększając go do 64,2 mld DKK. Wynik operacyjny (EBIT) również nieznacznie się poprawił z 2,82 miliarda DKK do 2,89 miliarda DKK, co odpowiada sumie 380 mln euro. Ze względu na historycznie wysokie ceny energii, transportu i opakowań, koszty również wzrosły - łącznie o 1,5 miliarda DKK.
Rośnie sprzeciw wobec planów Komisji Europejskiej, która chce dokonać kolejnych zmian w polityce promocji UE dla produktów rolnych. - Po raz pierwszy w historii państwa członkowskie nie „przyklepały” propozycji rocznego programu prac polityki promocji na 2023 r. Za przyjęciem propozycji Brukseli były tylko 2 kraje, 10 sprzeciwiło się, a 14 wstrzymało się od głosu, głównie dlatego, aby nie opóźniać realizacji kolejnych projektów promocyjnych – relacjonuje Jerzy Wierzbicki z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, przewodniczący grupy roboczej „Promocja” Copa-Cogeca.
Dawne supergwiazdy żywienia wegańskiego straciły ekonomiczny impet. Beyond Meat stracił około 85% swojej wartości giełdowej w 2022 roku, a Oatly 80%. A perspektywy wcale nie są lepsze. Zwolnienia i oszczędności, to najbliższa perspektywa dla obu „potentatów”.
„Program wsparcia dla przedsiębiorstw energochłonnych” realizowany przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii ma być rządową odpowiedzią na drastycznie rosnące koszty energii i wspierać polskie przedsiębiorstwa, tak aby mogły one kontynuować działalność, a jednocześnie nie przenosić zwiększonych kosztów prowadzonej działalności na konsumentów. Nie obejmie on jednak branży mięsnej.
Organizacja Compassion Polska przeprowadziła badanie opinii publicznej dotyczące hodowli zwierząt. – Wyniki wskazują, że Polki i Polacy zgadzają się, iż hodowla przemysłowa zwierząt stawia zyski ponad środowisko, ochronę klimatu i dobrostan zwierząt. Podobne badanie przeprowadzono w kilkunastu innych krajach – informuje organizacja, która zaprezentowała wyniki sondażu podczas szczytu klimatycznego COP27 z udziałem światowych przywódców.
Bezpieczeństwo dziczyzny jest związane m in. procesem jej pozyskiwania (tj. polowaniem) oraz temperaturą, higieną podczas transportu tuszy i podczas obróbki. Ważne aby zapewnić bezpieczeństwo dziczyzny i zapobiec ryzyku dla konsumenta. Według zwolenników dziczyzny pozyskiwanie jej odbywa się w sposób ekologiczny, a chów tego rodzaju surowca kojarzony jest z ekstensywną produkcją, przestrzegającą odpowiednich warunków i potrzeb etologicznych tych zwierząt.
Zgodnie z przyjętą normą, uważa się że konsumenci powinni móc bez żadnych wątpliwości, kupić mięso, które jest bezpiecznie do spożycia. Jednakże kwestią sporną jest aspekt pojęcia „bezpieczne”, dla jednych jest to surowiec bez konserwantów, dla innych zaś od patogenów. Jednak w praktyce sprostanie oczekiwaniom kupujących jest trudne. Warto walczyć z ograniczeniem patogenów już na etapie produkcji, jednak biorąc pod uwagę stan współczesnej produkcji aby uzyskać zadowalający ich poziom (patogenów) trzeba skorzystać ze środków konserwujących i przeciwdziałających rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów.
Polskich hodowców i producentów wołowiny od 3 lat rozgrzewa dynamiczny wzrost eksportu do Japonii. Niewątpliwe jest to bardzo dobra informacja dla całej branży. Po pierwsze w Polsce wołowina to mięso, które jest spożywane rzadko i traktowane jako produkt premium. Roczne spożycie oscyluje wokół 4 kg rocznie i jest o połowę niższe niż średnia unijna. Eksport wołowiny jest więc niezwykle istotny dla całej branży.
Niemiecka grupa Müller chce w ciągu ośmiu lat wdrożyć produkcję wieprzowiny, która będzie w pełni neutralna pod względem emisji CO2. Ta inicjatywa wspierana jest przez władze krajowe i lokalne.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa i jego przetworów (parówek i innych kiełbas). Kontrolą objęto łącznie 155 podmiotów, w tym 81 producentów i 74 sklepy.
Według różnych źródeł wynika, że w 2021 roku łączna konsumpcja mięsa w Polsce wyniosła 79 kg na mieszkańca. Najczęściej na naszych talerzach gości wieprzowina.
Komisja Europejska podjęła decyzję o zarejestrowaniu europejskiej inicjatywy obywatelskiej pod nazwą „Europejska inicjatywa obywatelska na rzecz wegańskich posiłków”. Inicjatorzy akcji wystąpili o wdrożenie przepisów prawa, które jednoznacznie wymagałyby, aby wegańska alternatywa była dostępna w obiektach prywatnych i publicznych sprzedających żywność i napoje w Europie.