kps

kps

CenyRolnicze
18 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0559 EUR EUR - 4.3309 GBP GBP - 5.0589 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


17.04.2024 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,70 zł/kg, średnia: 7,12 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Drugi z rzędu rekordowy rok w produkcji serów dojrzewających

Cezary Wójcicki
ceny serow w 2017

W 2017 r. w dużych zakładach, produkcja serów dojrzewających  w Polsce zwiększyła się o 2,9% i wyniosła 331 tys. t. Tempo wzrostu produkcji serów dojrzewających było zatem zbliżone do średniej z poprzednich pięciu lat, a wielkość produkcji rekordowa od co najmniej 1989 r.

Mimo większej produkcji, średnie ceny serów dojrzewających w 2017 r. były zdecydowanie wyższe niż przed rokiem. Ceny serów Cheddar wzrosły przeciętnie o 25% (r/r), typu Edam o 21% (r/r), a Goudy o 20% (r/r).

W przypadku serów dojrzewających, w okresie jedenastu miesięcy 2017 r., ich wolumen eksportu (za Sparks Polska) był o 1,5% większy niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniósł 90,0 tys. t. Warto jednak odnotować silne zróżnicowanie dynamiki wywozu poszczególnych gatunków. Wolumen eksportu najpopularniejszej sera dojrzewającego sprzedawanego na rynki zagraniczne – Chedarr  - zwiększył się o 11% (r/r)  do 17,5 tys. t. Wywóz Goudy – drugiego pod względem wolumenu eksportu sera dojrzewającego – zwiększył się  o 6,4% (r/r) do 15,3 tys. t. Natomiast eksport serów typu Edam był o blisko 20% (r/r) mniejszy, wyniósł 9,6 tys. t.

Należy jednak zauważyć, że zarówno w przypadku serów dojrzewających jak i masła, w ostatnich miesiącach, ich ceny zbytu przez producentów spadły. W trzecim tygodnia stycznia 2018 r. cena masła w blokach była już o 7,4% niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem, serów Edamski o 18,9% a Gouda o 15,0% niższa niż w trzecim tygodniu stycznia 2017 r.

Źródło: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu