Tym samym kraj ten przejął po Meksyku pozycję lidera w handlu mięsem wołowym ze Stanami Zjednoczonymi. W omawianym okresie Amerykanie wyeksportowali do Japonii około 88,1 tys. ton tego gatunku mięsa, tj. o 56% więcej niż przed rokiem. Dla porównania handel z Meksykiem obniżył się o 19% do około 72 tys. ton. Tylko w maju br. dostawy amerykańskiej wołowiny do Japonii osiągnęły wielkość 28,1 tys. ton i były prawie dwukrotnie większe niż wysyłki do Meksyku.
Wzrost handlu z Japonią wynika ze złagodzenia barier w handlu nałożonych na amerykańską wołowinę przez Tokio (dopuszczenie do eksportu mięsa od zwierząt w wieku do 30 miesięcy życia).
Spadek handlu z Meksykiem ma podłoże zmian w popycie konsumenckim, gdyż więcej Meksykan zaczęło kupować tańsze mięso, tj. wieprzowinę i drób. Stąd dostawy mięsa drobiowego z USA do Meksyku w maju br. skoczyły aż o 19% do 356,2 tys. ton.
W omawianym okresie zmniejszył się handel amerykańską wołowiną z krajami Unii Europejskiej. W pierwszych pięciu miesiącach 2013 r. Amerykanie wyeksportowali do UE 8,9 tys. ton tego gatunku mięsa, tj. o 9% mniej niż przed rokiem.
Spadły także wysyłki amerykańskiej wołowiny do Korei Południowej, o 22% do 45,2 tys. ton. Ponadto Amerykanie nadal nie mogą eksportować mięsa do Rosji, gdyż handel ten został wstrzymany na początku br. w związku ze stosowaniem przez USA raktopaminy w paszach dla zwierząt.
Wzrost nastąpił w przypadku amerykańskiego eksport wołowiny do Hongkongu (o 79% do 35,2 tys. ton) oraz na Tajwan (o 120% do 13,6 tys. ton).
W okresie styczeń-maj br. Amerykanie wyeksportowali łącznie 440,8 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 3% mniej niż przed rokiem. W ujęciu wartościowym handel ten zwiększył się jednak o 3% do 2 mld 263 mln USD.
Źródło: FAMMU/FAPA