Według Komisji Europejskiej w styczniu 2016 r. kraje Wspólnoty (UE-28) wyprodukowały o 3% mniej bydła (w tonach) niż przed rokiem (ubój w sztukach zmniejszył się o 3,4%). Produkcja bydła w „starych” krajach Unii Europejskiej zniżkowała o 4,4% (w sztukach spadła zaś o 4,6%).
Spadki produkcji (w tonach) w UE-28 dotyczyły wszystkich grup zwierząt. Najbardziej obniżyła się produkcja młodego bydła (o 5,2%), cieląt (o 4,4%), wołów (o 3,7%), krów (o 3,5%) oraz jałówek (o 1%). W omawianym okresie mniej bydła w tonach wyprodukowała m.in. Szwecja, Grecja, Dania, Finlandia, Niemcy, Estonia, Łotwa, Austria, Holandia, Wielka Brytania, Francja oraz Luksemburg. Największe wzrosty produkcji odnotowano natomiast w Bułgarii, Rumunii, Polsce, na Malcie, Cyprze, Litwie, w Portugalii, Czechach, na Węgrzech oraz na Słowacji.
Źródło: FAMMU/FAPA