kps

kps

CenyRolnicze
20 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8317 EUR EUR - 4.2779 GBP GBP - 5.0961 DKK DKK - 0.5735
Archiwum


20.09.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-8,80 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Na granicy opłacalności.

Od wielu miesięcy zarówno hodowcy brojlerów jak i producenci jaj działają na granicy opłacalności, wielu już wypadło z rynku.

Rynek drobiu sięgnął dna. Powód? Zbyt długo koszty produkcji kilograma mięsa były zbliżone, a czasami nawet wyższe niż jego cena w skupie. Takie relacje trwały kilka miesięcy. Dlatego drobni producenci najszybciej wypadli z rynku. Duzi przetrwali, ale ograniczali straty – czyli produkcję. W efekcie podaż tak się skurczyła, że mimo importu zabrakło mięsa drobiowego i ceny brojlerów w skupie w ostatnich dniach znacznie wzrosły. Jednak sytuacja ekonomiczna hodowców drobiu jest nadal bardzo trudna i szybko się nie zmieni. Zawsze w takich sytuacjach do produkcji wracają ci, którzy ją zawiesili i za kilka tygodni na rynku będzie nadmiar mięsa, a wtedy cenowy dołek może być tylko głębszy, bo koszty produkcji nie maleją, ale rosną. Stale drożeją pasze i energia najistotniejsze elementy wpływające na opłacalność produkcji. Nie lepiej jest u właścicieli kurników zasiedlonych kurami nioskami. W ich przypadku ceny pasz i energii to również znacząca część kosztów produkcji, a załamanie cen skupu jaj to kolejny element, który przyśpieszył kryzys w tej gałęzi produkcji rolnej. A wszystko zaczęło się 8–9 lat temu. Przed wejściem Polski do Unii Europejskiej drobiarze modernizowali kurniki. Na ich przebudowę zaciągali bardzo duże kredyty. Plany biznesowe zakładały spłatę zobowiązań rozłożoną na około piętnaście lat. Obecnie okazuje się, że były to inwestycje nietrafione, bo zmieniły się przepisy, a nowe nakazują wymianę kurzych klatek do końca tego roku. Dla wielu hodowców to nie tylko bankructwo, ale finansowa katastrofa. „Stare” kredyty spłacone ledwie w połowie, a kolejna modernizacja to w wielu wypadkach budowa fermy od nowa! Skąd brać na to pieniądze, gdy jajka są dosłownie po kilka groszy.

Źródło: Agrobiznes TVP


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu