W połowie marca 2012 średnia cena sprzedaży jaj stołowych (średnia klas wagowych L i M) w UE osiągnęła rekordowo wysoki poziom tj. 198,5 EUR/100 kg. Ceny jajek w ciągu miesiąca wzrosły o ¼, od początku roku o ½, a w stosunku do analogicznego okresu roku 2011 o 78%.
W przedostatnim tygodniu marca 2012 doszło do delikatnego spadku cen jaj stołowych na unijnym rynku (o 1% do 196,47 EUR/100 kg). Poziom ten jest wciąż bardzo wysoki, bowiem aż o 76% wyższy w porównaniu do zeszłego roku oraz o 64% wyższy niż średnia z lat 2007-2011.
W okresie 19-25 marca 2012 w większości państw członkowskich Unii ceny jaj spadły lub pozostały na tym samym poziomie. W Polsce obniżyły się one w ciągu tygodnia o 3% do 228,1 EUR/100 kg i stanowią obecnie 116% średniej unijnej.
Wzrost notowań tygodniowych zaobserwowano tylko w krajach nadbałtyckich: na Litwie o 16%, na Łotwie o 11%, w Estonii o 9%, ale ceny jaj są tam w dalszym ciągu niskie (poniżej średniej w Unii).
Z o wiele większą dynamiką spadku cen mamy do czynienia jeśli chodzi o jaja do przetwórstwa. We wspomnianym już wcześniej okresie 19-25 marca 2012 jaja przemysłowe potaniały o 17% do 145 EUR/100 kg.
Wg Komisji Europejskiej spadek cen jaj na unijnym rynku może stanowić początek dłuższej tendencji spadkowej, ponieważ rynek zaczyna dopasowywać się do nowych warunków, a produkcja odbuduje się.
Marża producenta jajek z UE jest w chwili obecnej bardzo wysoka, wynosi ona prawie trzy razy więcej niż przeciętnie w ciągu minionych 5 lat (117,68 EUR/100 kg).
Źródło: FAMMU/FAPA