W porównaniu z przeciętną ceną z lat 2007-11 kurczęta były droższe średnio o 11%. Wzrost eksportu i popytu wewnętrznego, wysokie ceny pasz oraz ceny wieprzowiny miały wpływ na utrzymywanie się cen kurcząt w tym roku na wysokim poziomie.
Ceny brojlerów w UE zaczęły jednak stopniowo spadać od października 2012 r., m. in. w wyniku obniżenia przez Komisję Europejską refundacji
wywozowych dla mięsa drobiowego o jedną trzecią. Niższy poziom dopłat mógł zmniejszyć opłacalność wywozu, przez co więcej mięsa zostało do
zagospodarowania na rynku wewnętrznym UE. W porównaniu z połową listopada ub. r. największy spadek cen wystąpił w Portugalii (-9,6%), Słowacji (- 5%) i Holandii (-4%).
Polskie kurczęta potaniały o 0,4% i w połowie grudnia były ponownie najtańsze w całym ugrupowaniu (131,1 EUR/100 kg, 68% średniej unijnej). Najwyższy miesięczny wzrost cen miał miejsce w Danii (+8,7%) i Bułgarii (+8,2%).
Najwięcej za kurczęta płacono w Danii, Finlandii, Niemczech i na Cyprze (256-263 EUR/100 kg).
Źródło: FAMMU/FAPA