W porównaniu z tym samym okresem 2012 r. kurczęta były droższe średnio o 3,4%. W marcu br. najgłębszy miesięczny spadek cen kurcząt (o ok. 5%) wystąpił w Hiszpanii i Portugalii. Najbardziej podrożały natomiast polskie kurczęta (+6% do 147,8 EUR/100 kg – 77% średniej unijnej), tracąc pozycję najtańszych w całej UE.
Najmniej płacono za tuszki z Wielkiej Brytanii (142,8 EUR/100 kg). Najdroższe kurczęta były ponownie w Finlandii, na Cyprze, w Szwecji i Niemczech (256-269 EUR/100 kg).
Pod koniec marca ceny unijne zaczęły rosnąć do ok. 194 EUR/100 kg w połowie kwietnia (+1,1% w skali miesiąca).
Ceny kurcząt brojlerów na rynku unijnym stopniowo obniżały się począwszy od października ubiegłego roku, m. in. w wyniku redukcji przez Komisję Europejską refundacji wywozowych dla mrożonego mięsa kurcząt o 1/3. Ponowna obniżka refundacji w styczniu br. – tym razem o połowę do 10,85 EUR/100 kg – przyczyniła się do kontynuacji trendu spadkowego na początku tego roku.
Niższy poziom dopłat mógł zmniejszyć opłacalność wywozu, przez co więcej mięsa zostało do zagospodarowania na rynku unijnym.
Wyniki eksportu drobiu z UE do krajów trzecich w styczniu i lutym 2013 r. wskazują na 9% spadek wywozu mięsa kurcząt do ok. 174 tys. ton. Zmniejszyły się zwłaszcza wysyłki z Holandii i Niemiec (o 22% i 24%). Eksport z Polski wzrósł jednak o 2,2% do 16,5 tys. ton, wyższy był również wywóz z Francji (+12%).
Według prognoz Komisji Europejskiej, zarówno unijna produkcja drobiu, jak i spożycie wzrosną w tym roku nieznacznie – odpowiednio 0,7% do 12,24 mln ton i o 0,3% do 11,68 mln ton. Eksport zwiększy się o 3,4% do 1,37 mln ton, a import zmaleje o 1,6% do 805 tys. ton.
Powyższe czynniki będą prawdopodobnie wywierały presję na wzrost cen kurcząt w najbliższym okresie.
Źródło: FAMMU/FAPA