Na wolumen eksportu złożyło się 170,6 tys. ton mięsa kurcząt (wzrost o 42% w porównaniu do roku 2010), 22,8 tys. ton mięsa z indyków (wzrost o 52%), 1,7 tys. ton żywego drobiu (wzrost o 38%) i 7,3 tys. ton pozostałego mięsa oraz produktów drobiowych (wzrost o 22%). Najwięcej drobiu na rynki poza Unią wysłały: Francja, Holandia, Niemcy, Polska. Sprzedaż drobiu z Polski zwiększyła się prawie o 50% do 14,9 tys. ton. W strukturze towarowej wysyłek z Polski kluczową rolę odgrywały mrożone elementy kurcząt. Najważniejszymi odbiorcami unijnego drobiu były: Hongkong, Arabia Saudyjska, Benin, Ukraina. Największa dynamika wzrostu sprzedaży odnotowana została wobec Hongkongu, który dokonał zakupu 32,9 tys. ton drobiu z UE (o 87% więcej w stosunku do pierwszych dwóch miesięcy roku 2010). Wysyłki do takich krajów jak Arabia Saudyjska, Benin, Ghana, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Ukraina także wzrosły. Dostawy drobiu pochodzącego z UE zmniejszyły między innymi: Rosja, Wietnam oraz Jemen. Po obniżce dostaw drobiu z USA do Rosji w roku 2010, w związku z rosyjskim zakazem importu mięsa chlorowanego, od początku tego roku Stanu Zjednoczone odbudowują eksport na rosyjski rynek, czego efektem jest ograniczanie zakupów w Unii. W ciągu dwóch pierwszych miesięcy tego roku państwa członkowskie UE zakupiły w państwach spoza UE 131,2 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów drobiowych (o 0,1% mniej niż rok temu). Brazylia nadal pozostaje kluczowym dostawcą, jednak przy niższym (o 3%) wolumenie sprzedaży niż w roku poprzednim (91,4 tys. ton). Mniejsze ilości drobiu importowano z Chile i Argentyny, o 12% (do 27,2 tys. ton) wzrosły z kolei dostawy gotowanych przetworów z kurcząt z Tajlandii.
Źródło: FAMMU/FAPA