Zgodnie z piątkowymi zapowiedziami poczatek tygodnia przyniósł kolejne obniżki rekordowo taniego już drobiu. Średnia cena żywca spadła poniżej granicy 3,40 zł/kg, natomiast mięsa zbliżyła się do granicy 5,00 złotych za kilogram.
Skup kurczak brojler: 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,39 zł/kg), na podstawie informacji z 18 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od piątku (25.09.2015 r.) cena maksymalna została obniżona o - 0,05 zł/kg, natomiast minimalną utrzymano na tym samym poziomie, średnia cena spadła o - 0,04 zł/kg. Tydzień temu (18.09.2015r.) żywiec kosztował kilkadziesiąt groszy więcej niż dziś, a mianowicie od 3,50 – 3,70 zł/kg (średnia: 3,60 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (11.09.2015 r.) ceny brojlerów wahały się w przedziale 3,70 – 4,10 zł/kg (średnia: 3,91 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,80 – 5,40 zł/kg (średnia 5,03 zł/kg, na podstawie informacji z 18 ubojni na terenie całego kraju). Przez ostatnie dwa dni cenę maksymalną i minimalną pozostawiono na tym samym poziomie, średnia cena spadła o - 0,03 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 5,42 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 5,97 zł/kg.
W analogicznym okresie w ubiegłym roku, a więc na koniec września (w poniedziałek, 29 września 2014 roku) ceny drobiu także spadały. Koniec września przyniósł w ubiegłym roku stawki od kilku do kilkunastu gorszy wyższe od dzisiejszych . Żywiec osiągał poziom maksymalnie 3,80 zł, natomiast mięso 5,40 zł/kg. Wg danych portalu CenyRolnicze.pl, brojlera wyceniano na 3,50 – 3,80 zł/kg (średnia: 3,62 zł/kg), tuszkę firmy wyceniały na poziomie 5,00 – 5,40 zł/kg (średnia 5,21 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury