Według danych rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2015 r. produkcja mięsa drobiu w Rosji wzrosła o 9,1% w skali roku do 3,133 mln ton wagi żywej. Średnia cena produktów drobiowych w lipcu br. wyniosła 96,4 RUB/kg (1,47 USD/kg) i była o 5% wyższa niż przed rokiem.
Produkcja jaj zwiększyła się w ciągu roku o 3,7%. Największą dynamikę wzrostu produkcji drobiu i jaj zanotowano w obwodach biełgorodzkim, saratowskim, jarosławskim, riazańskim, briańskim oraz w Republice Maryjskiej. Do zwiększenia produkcji krajowej przyczyniły się głównie embargo żywnościowe oraz polityka państwa zmierzająca do samowystarczalności.
Dalszy rozwój sektora będzie polegał na poprawie konkurencyjności, wprowadzeniu innowacyjnych rozwiązań w zakresie genetyki i selekcji drobiu, nowych technologii i metod przetwórstwa drobiu.
Źródło: FAMMU/FAPA