Według danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w październiku br. wyniosła 186,8 EUR/100 kg i wobec września obniżyła się o 1,3%.
W skali roku ceny były jeszcze o 1,2% wyższe. Spadek notowań trwa nieprzerwanie od lipca br. i ma charakter sezonowy. W październiku kurczęta potaniały w jedenastu państwach członkowskich, w największym stopniu w Hiszpanii (-7,7%) i Belgii (-7,4%).
Polskie ceny obniżyły się o 6% do 125 EUR/100 kg i były nadal najniższe w całym ugrupowaniu, stanowiąc 67% średniej unijnej. W porównaniu do października 2014 r. polskie kurczęta były o 1% droższe. W jedenastu państwach UE ceny brojlerów nieznacznie w październiku podwyższyły się, skala wzrostu nie przekraczała 2,5%. Najwięcej za brojlery płacono tradycyjnie w Niemczech i Finlandii (ok. 260 EUR/100 kg).
Źródło: FAMMU/FAPA