Według danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w listopadzie br. wyniosła 181,3 EUR/100 kg i wobec października obniżyła się o 3%.
W skali roku ceny były o 1,4% niższe. Spadek notowań kurcząt w UE trwa nieprzerwanie od lipca br. i jest spowodowany wysoką produkcją przy ograniczonym popycie wewnętrznym i eksportowym.
W listopadzie kurczęta potaniały w 13 państwach członkowskich, w największym stopniu we 4,7% do 119,2 EUR/100 kg i były nadal najniższe w całym ugrupowaniu, stanowiąc 66% średniej unijnej. W porównaniu do listopada 2014 r. polskie ceny były o 2,4% niższe. W 10 państwach UE ceny brojlerów w listopadzie podwyższyły się, najbardziej w Estonii (+7,2%). Najwięcej za brojlery płacono tradycyjnie w Niemczech i Finlandii (ok. 260 EUR/100 kg).
Źródło: FAMMU/FAPA