Cena srednia żywca drobiowego zzliżyła się o kolejne 5 groszy do granicy 3,00 złotych. Nie jest to na pewno zadowalająca drobiarzy podwyżka, ale przynajmniej trwający wcześniej trend spadkowy został zatrzymany. Mięso drobiowe podrożało średnio o 25 groszy i tu już możemy mówić o małym przełomie. Maksymalna cena tuszki wzrosła do 10 groszy powyżej 5 złotych, co też jest informacją optymistyczną.
Skup kurczak brojler: 2,80 – 3,20 zł/kg (średnia: 2,90 zł/kg), na podstawie informacji z 20 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od poniedziałku (14.12.2015 r.) cena maksymalna została obniżona o - 0,05 zł/kg, minimalna podniesiona o + 0,20 zł/kg, średnia wzrosła o kolejne + 0,05 zł/kg. Tydzień temu (09.12.2015 r.) żywiec kosztował średnio niemal kilka groszy więcej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 2,70 – 3,20 zł/kg (średnia: 2,88 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (02.12.2015 r.) ceny brojlerów wynosiły 2,90 – 3,30 zł/kg (średnia: 3,08 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,10 – 5,10 zł/kg (średnia 4,56 zł/kg), na podstawie informacji z 18 ubojni na terenie całego kraju. Od poniedziałku cena minimalna wzrosłą o + 0,10 zł/kg, maksymalna o + 0,30 zł/kg, średnia wzrosła o + 0,25 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 4,35 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 4,64 zł/kg.
W ubiegłym roku w tym samym okresie, a więc w 51. tygodniu ceny drobiu, wg danych uzyskanych przez portal CenyRolnicze.pl, wyglądały następująco (dane z 17.12.2014 r.):
brojler 3,30 – 3,55 zł/kg (średnia: 3,38 zł/kg),
tuszka 4,70 – 5,20 zł/kg (średnia 4,89 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury