Mimo że na rynku jest duża ilość żywca, ceny drobiu rosną. Niektóre ubojnie przed świętami produkują nawet o 50 procent więcej niż zwykle. Średnia cena brojlerów wzrosła do poziomu 5 groszy powyżej 3,00 złotych, natomiast mięso średnio kosztuje już prawie 5 złotych.
Skup kurczak brojler: 2,90 – 3,20 zł/kg (średnia: 3,05 zł/kg), na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od środy (16.12.2015 r.) cena maksymalna została utrzymana, minimalna została podniesiona o + 0,10 zł/kg, średnia wzrosła o kolejne + 0,15 zł/kg. Tydzień temu (11.12.2015 r.) żywiec kosztował znacznie mniej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 2,60 – 3,10 zł/kg (średnia: 2,80 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (04.12.2015 r.) ceny brojlerów wynosiły 2,70 – 3,30 zł/kg (średnia: 2,98 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,70 – 5,30 zł/kg (średnia 4,92 zł/kg), na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju. Od poniedziałku cena minimalna wzrosła o + 0,60 zł/kg, maksymalna o + 0,20 zł/kg, średnia wzrosła o + 0,36 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 4,29 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 4,49 zł/kg.
W ubiegłym roku w tym samym okresie, a więc w 51. tygodniu ceny drobiu, wg danych uzyskanych przez portal CenyRolnicze.pl, wyglądały następująco (dane z 19.12.2014 r.):
brojler 3,10 – 3,55 zł/kg (średnia: 3,31 zł/kg),
tuszka 4,60 – 5,20 zł/kg (średnia 4,86 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury