Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

W najbliższym czasie mięso drobiowe zastąpi na stołach wieprzowinę

Redakcja
drob drob-zastapi-wieprzowine

Według najnowszego raportu OECD-FAO (Agricultural Outlook 2016-2025) w 2025 r. globalna produkcja mięsa będzie o 16% wyższa niż jej średnioroczny poziom w okresie 2013-2015. Głównym motorem tego wzrostu będzie zwiększenie światowej produkcji mięsa drobiowego, które cały czas zyskuje na popularności, w związku z rosnącym globalnym popytem na łatwo przyswajalne białko zwierzęce.

W 2025 r. światowa produkcja mięsa drobiowego przewidywana jest na poziomie 131,3 mln t i ma być o 19,0% wyższa niż jej średnioroczny poziom w latach 2013-2015. Za blisko 60% prognozowanego wzrostu produkcji mięsa drobiowego na świecie odpowiedzialne będą kraje rozwijające się.

Wzrost produkcji drobiu
Przewiduje się, że bardziej dynamiczny wzrost produkcji będzie widoczny w pierwszej połowie nadchodzącej dekady, po czym może on nieznacznie wyhamować. Średnioroczny wzrost produkcji mięsa drobiowego w latach 2016-2020 wynieść ma 1,6%, a w okresie 2020-2025 blisko 1,4%. Większą dynamiką wzrostu produkcji będą wykazywać kraje rozwijające się, w których produkcja mięsa drobiowego do 2025 r. wzrośnie o blisko 22%, do przewidywanego poziomu 78,7 mln t, podczas gdy w krajach rozwiniętych wzrost ten wyniesie 15% do 52,6 mln t.

Co ciekawe, w krajach rozwijających się prognozowane jest tak znaczne zwiększenie konsumpcji, że w konsekwencji konieczny będzie import z krajów rozwiniętych, w których oczekuje się nadwyżki produkcji nad spożyciem wynoszącej 3,2 mln t.

Niskie koszty produkcji i ceny finalnych produktów przyczyniają się do wyboru właśnie mięsa drobiowego, zarówno przez producentów, jak i konsumentów w krajach rozwijających się. Zgodnie z raportem OECD-FAO średnioroczna, globalna konsumpcja mięsa ogółem na osobę w 2025 r. wyniesie 35,3 kg i będzie o 1,3 kg większa niż w okresie bazowym (2013-2015), głównie za sprawą wzrostu spożycia właśnie mięsa drobiowego.

Drób zamiast wieprzowiny
Eksperci OECD-FAO prognozują, że w 2025 r. mięso drobiowe stanie się najczęściej spożywanym gatunkiem mięsa na świecie, zastępując mięso wieprzowe. Oczekuje się, że w 2025 r. przeciętne spożycie drobiu per capita wyniesie prawie 13 kg, co będzie stanowić 36,8% konsumpcji mięsa ogółem.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że w krajach rozwiniętych udział mięsa drobiowego w konsumpcji mięsa ogółem może wynieść nawet blisko 40%, podczas gdy w krajach rozwijających się 35%, co oznacza, że tylko w przypadku tych pierwszych mięso drobiowe stanie się głównym gatunkiem spożywanego mięsa.

Polska głównym producentem w UE
Polska jest obecnie liderem produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej. Biorąc pod uwagę fakt dużej skali i konkurencyjności produkcji oraz pozytywnych perspektyw rozwoju konsumpcji w krajach rozwijających się, warto inwestować w pogłębianie kontaktów handlowych z przedstawicielami tych krajów. Zgodnie z danym Eurostatu w 2015 r. wśród krajów rozwijających się głównymi importerami mięsa drobiowego z Polski były: Chiny (z Hong Kongiem) (0,82 tys. t), Benin (0,23 tys. t) i Kongo (0,15 tys. t).

Źródło: BGŻ BNP Paribas

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: