Przywóz mięsa do Unii Europejskiej będzie niższy w bieżącym roku kalendarzowym w porównaniu z rokiem poprzednim. W związku z tym w pierwszych trzech kwartałach 2017 r. Importerzy z UE zakupili łącznie około 996 000 ton mięsa, w tym produktów ubocznych i żywych zwierząt z państw trzecich; było to o prawie 140 000 t (o12,3%) mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Z wyjątkiem drobnego importu wieprzowiny, inne główne rodzaje mięsa, takie jak wołowina, drób, owce i kozy, odnotowały znaczący spadek przywozu.
Głównym artykułem importowym było 605,700 ton mięsa drobiowego od stycznia do września, ale dostarczono o 81 300 ton (11,8%) mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Głównym powodem była sytuacja w Brazylii, gdzie 309,270 ton towarów zostało wysłanych do Wspólnoty, prawie jedna piąta mniej.
Skandal mięsny w Brazylii i problemy z higieną podczas inspekcji przeprowadzanych przez organy UE prawdopodobnie odegrały kluczową rolę. Jednak Tajlandia, drugi najważniejszy zewnętrzny dostawca mięsa drobiowego na rynku UE, sprzedała również 196 570 ton tego produktu, czyli o dobre 11% mniej na rynku krajowym. Natomiast Ukraina skorzystała z ułatwień w handlu i zwiększyła dostawy do Wspólnoty o dobre 60% do 56 540 ton.
Mniej wołowiny z krajów trzecich
Według Komisji przywóz wołowiny w UE spadł o prawie 30 000 ton lub o 12,1% w okresie od pierwszych trzech kwartałów 2016 r. Do 211 850 ton. Importerzy zmniejszyli zakupy wołowiny mrożonej i przetworzonej ponad przeciętnie, podczas gdy produkty świeże i schłodzone zostały praktycznie wyeliminowane.
Podobnie jak w przypadku drobiu, Brazylia była jednym z największych przegranych na rynku wołowiny, ponieważ jej udział w całkowitym imporcie UE spadł z 43,3% do 37,3%.
Mając zaledwie 15 580 ton, Australia sprzedała nawet o 30% mniej wołowiny do UE, ponieważ podaż krajowa była niższa, a klienci w Azji mieli większy popyt. Zostało to wykorzystane przez Urugwaj i Argentynę, które zwiększyły swoje dostawy do państw członkowskich UE o 16% do 42 540 ton i 10% do 35 480 ton.
Jedna dziesiąta mniej eksportu wieprzowiny
Eksport mięsa z UE również spadł w pierwszych trzech kwartałach 2017 r. W porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku, choć nie tak mocno jak import. Według Komisji, 4,67 mln ton zostało sprzedanych państwom trzecim.
Minus wynikał wyłącznie ze słabszej koniunktury. W tym przypadku wielkość wywozu zmniejszyła się o 32 000 ton lub 10,4% w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku do 2,80 miliona ton. Warto jednak zauważyć, że zyski z eksportu wzrosły o 0,7% do 5,77 miliarda euro. Powodem były wyższe ceny sprzedaży w porównaniu do roku poprzedniego.
Spadek eksportu wieprzowiny z UE wynikał niemal wyłącznie z osłabienia sprzedaży w Chinach. Po rekordowym roku 2016 r. eksport w tym kraju znacznie się obniżył w pierwszych dziewięciu miesiącach 2017 r., o prawie 447,000 ton lub o 30,5% do 1,02 mln ton.
Z kolei wielu klientów na innych ważnych rynkach zbytu prosiło o więcej wieprzowiny z UE. Dotyczyło to na przykład Japonii ze wzrostem o 6,6% do 318,600 ton. Między innymi Korea Południowa kupiła znacznie więcej boczków wieprzowych; całkowity eksport do tego kraju wzrósł o 14,1% do 199 000 ton. Więcej towarów sprzedano na Filipinach, w USA, na Ukrainie, na Tajwanie i w Serbii. Wszystko to nie zdołało zrekompensować, ale przynajmniej złagodzić, straty chińskiego biznesu.
Eksport wołowiny rośnie od 2013 roku
Eksport unijnej wołowiny, w tym żywych zwierząt, stale rośnie od 2013 r. i oczekuje się, że osiągnie najwyższy poziom od tysiąclecia.
Według danych Komisji Europejskiej w trzech pierwszych kwartałach sprzedano 575,530 ton w krajach trzecich; było to o 73 580 ton (14,7%) więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Wynikające z tego dochody eksporterów wzrosły o 18% do 1,85 miliarda euro.
Eksport bydła
Eksport żywego bydła ponownie wzrósł, pod względem wagi uboju o 10,5% do 173,480 t. Po zniesieniu zakazu importu w Turcji i zwiększonych dostaw do innych krajów, wolumen eksportu w tym segmencie podwoił się od 2014 roku i znacząco przyczynił się do rozwoju eksportu w sektorze wołowiny.
Kraje trzecie kupiły 650 tys. sztuk bydła
Turcja, Izrael i Liban - te trzy kraje należą do piątki największych konsumentów, którzy kupują w UE prawie wyłącznie żywe zwierzęta. Od stycznia do sierpnia 2017 r., Według Komisji Europejskiej, sprzedano za granicą około 650 000 sztuk bydła o wartości prawie 800 milionów euro.