Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

2017 r. sprzyjał producentom wołowiny w Polsce

Cezary Wójcicki
rynek wolowiny
Źródło: pixabay.com

Według danych Eurostatu, wartość nieprzetworzonej wołowiny wyeksportowanej z Polski w 2017 r. wyniosła prawie 1,4 mld Euro, czyli była o ponad 20% większa niż 2016 r. 86% tego mięsa trafiło na rynek unijny. Wzrost sprzedaży wołowiny poza granice Unii Europejskiej wyniósł 21%, zaś  w ramach Wspólnoty 19%.

 

W ubiegłym roku pozytywne zmiany widoczne były również po stronie konsumpcji wewnętrznej. Według danych IERGŻ w 2017 r. spożycie mięsa wołowego na mieszkańca wzrosło z 2,1 do 2,7 kg. Niemniej Polska w zakresie konsumpcji wołowiny zostaje daleko w tyle za średnią unijną, która wynosi 11 kilogramów konsumowanej wołowiny na mieszkańca rocznie. Jest zatem potencjał do wzrostu spożycia tego gatunku mięsa w Polsce.

 

Wzrost eksportu ma istotny wpływ na poziom cen. Według danych MRiRW  w pierwszej połowie marca cena za 1 kg żywca wołowego wyniosła 6,86 zł i była na poziomie podobnym do ceny z lutego. Jednocześnie była wyższa o 13% w stosunku do ubiegłego roku i o 8% wobec roku 2016. Warto zwrócić uwagę na dużo większą stabilność cen mięsa wołowego niż w przypadku wieprzowiny. Między najniższą a najwyższą ceną w latach 2016-2018 było tylko 14% różnicy. Dla porównaniu w przypadku wieprzowiny różnica wyniosła 27%.  Wysoki poziom cen oraz ich stabilność są czynnikami zachęcającymi krajowych producentów do zwiększania produkcji.

 

Podstawowym towarem eksportowym jest świeża i schłodzona wołowina. Eksport wołowiny tego typu w 2017 r. był o 13% wyższy niż w 2016 r. Głównym odbiorcą  pozostały Włochy, z 8-proc.  wzrostem. Kolejnymi ważnymi krajami były Niemcy, Holandia, Hiszpania, Francja, Wielka Brytania i Izrael. Krajem do którego eksport świeżej wołowiny wzrósł najbardziej były Niemcy z 13-proc. wzrostem eksportu względem poprzedniego roku.

 

Eksport żywych zwierząt w ujęciu wartościowym spadł o 18% w relacji rocznej. W 2017 r. w przeliczeniu na eksportowane sztuki, Włochy, ze względu na spadek importu przestały być głównym odbiorcą żywych zwierząt z Polski, a ich miejsce zajęła Hiszpania z importem na poziomie 19844 sztuk (wzrost o 23% w relacji rocznej). W sprzedaży do Hiszpanii dominowały młode zwierzęta o wadze do 80 kg.

 

Wciąż nie ma pewności co do przyszłości proponowanej ustawy dotyczącej wprowadzenia zakazu uboju rytualnego. Dokument ten został skierowany do dalszych prac. Wprowadzenie tej ustawy będzie istotną barierą dla rosnącego eksportu polskiej wołowiny, co może mocno wpłynąć na zmniejszenie poziomu popytu importowego i obniżkę cen żywca.

 

Źródło: Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: