kps

skiba

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

2017 r. sprzyjał producentom wołowiny w Polsce

Cezary Wójcicki
rynek wolowiny
Źródło: pixabay.com

Według danych Eurostatu, wartość nieprzetworzonej wołowiny wyeksportowanej z Polski w 2017 r. wyniosła prawie 1,4 mld Euro, czyli była o ponad 20% większa niż 2016 r. 86% tego mięsa trafiło na rynek unijny. Wzrost sprzedaży wołowiny poza granice Unii Europejskiej wyniósł 21%, zaś  w ramach Wspólnoty 19%.

 

W ubiegłym roku pozytywne zmiany widoczne były również po stronie konsumpcji wewnętrznej. Według danych IERGŻ w 2017 r. spożycie mięsa wołowego na mieszkańca wzrosło z 2,1 do 2,7 kg. Niemniej Polska w zakresie konsumpcji wołowiny zostaje daleko w tyle za średnią unijną, która wynosi 11 kilogramów konsumowanej wołowiny na mieszkańca rocznie. Jest zatem potencjał do wzrostu spożycia tego gatunku mięsa w Polsce.

 

Wzrost eksportu ma istotny wpływ na poziom cen. Według danych MRiRW  w pierwszej połowie marca cena za 1 kg żywca wołowego wyniosła 6,86 zł i była na poziomie podobnym do ceny z lutego. Jednocześnie była wyższa o 13% w stosunku do ubiegłego roku i o 8% wobec roku 2016. Warto zwrócić uwagę na dużo większą stabilność cen mięsa wołowego niż w przypadku wieprzowiny. Między najniższą a najwyższą ceną w latach 2016-2018 było tylko 14% różnicy. Dla porównaniu w przypadku wieprzowiny różnica wyniosła 27%.  Wysoki poziom cen oraz ich stabilność są czynnikami zachęcającymi krajowych producentów do zwiększania produkcji.

 

Podstawowym towarem eksportowym jest świeża i schłodzona wołowina. Eksport wołowiny tego typu w 2017 r. był o 13% wyższy niż w 2016 r. Głównym odbiorcą  pozostały Włochy, z 8-proc.  wzrostem. Kolejnymi ważnymi krajami były Niemcy, Holandia, Hiszpania, Francja, Wielka Brytania i Izrael. Krajem do którego eksport świeżej wołowiny wzrósł najbardziej były Niemcy z 13-proc. wzrostem eksportu względem poprzedniego roku.

 

Eksport żywych zwierząt w ujęciu wartościowym spadł o 18% w relacji rocznej. W 2017 r. w przeliczeniu na eksportowane sztuki, Włochy, ze względu na spadek importu przestały być głównym odbiorcą żywych zwierząt z Polski, a ich miejsce zajęła Hiszpania z importem na poziomie 19844 sztuk (wzrost o 23% w relacji rocznej). W sprzedaży do Hiszpanii dominowały młode zwierzęta o wadze do 80 kg.

 

Wciąż nie ma pewności co do przyszłości proponowanej ustawy dotyczącej wprowadzenia zakazu uboju rytualnego. Dokument ten został skierowany do dalszych prac. Wprowadzenie tej ustawy będzie istotną barierą dla rosnącego eksportu polskiej wołowiny, co może mocno wpłynąć na zmniejszenie poziomu popytu importowego i obniżkę cen żywca.

 

Źródło: Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu