W Chinach około 3% dietetycznego białka pochodzi z mięsa owczego. Stwierdzono, że konsumpcja mięsa owczego w Chinach rośnie wraz z rosnącą klasą średnią napędzającą ten wzrost.
Najpopularniejszym białkiem mięsnym w Chinach jest wieprzowina, następnie drób, później wołowina, a dopiero kolejne jest mięso owcze. Tradycyjnie mięso owcze konsumowano w północnych regionach Chin. Szczególnie spożycie tego mięsa rosło w chłodniejszych miesiącach, z powodu przekonania, że wytwarza wewnętrzne ciepło. Obecnie konsumpcja rośnie w cieplejszych regionach przybrzeżnych kraju, ponieważ zamożniejsi konsumenci starają się zróżnicować swoją dietę i są bardziej skłonni pozwolić sobie na spożycie owczego mięsa. Szacuje się, że około 65% wszystkich owiec w Chinach jest spożywanych poza domem (USMEF). Konsumpcja w Chinach ma wzrosnąć o około 14% (0,5 kg), między 2017 a 2027 rokiem.
Popyt na import owczego mięsa do Chin może być zmienny i silnie uzależniony od produkcji krajowej. Raporty branżowe sugerują, że chińska produkcja krajowa była niższa w 2017 r. niż w 2016 r. Potwierdzają to najnowsze dane chińskich służb celnych. Import do Chin odnotował wzrost o 13% (29 000 ton) porównując rok 2017 z 2016. Szacuje się, że w 2017 r. zaimportowano 249 000 ton mięsa owczego. Większość chińskiego importu tego surowca pochodzi z Nowej Zelandii i Australii. Mimo to, Chiny są największym na świecie producentem mięsa owczego, a szacowana liczba tych zwierząt to 312 milionów sztuk w 2017 r.
Źródło: AHDB Beef & Lamb