Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Nie ma popytu na mięso ze strefy niebieskiej

Redakcja

Produkcja i przetwórstwo świń pochodzących ze strefy zagrożenia (niebieskiej) poddane są licznym restrykcjom, Są one stosowane, by mieć pewność, że wirus nie zostanie przemieszczony na inne tereny. Nie chodzi w tym wypadku o zagrożenie zdrowia ludzi, bo wirus ASF nie jest groźny dla konsumentów wieprzowiny, ale o zabezpieczenie interesów producentów i przetwórców trzody chlewnej. Zwalczanie choroby prowadzone jest bowiem przez likwidację zarażonych stad i produktów wieprzowych. Póki co nie wymyślono innej metody.

 

W mediach w 2016 roku pojawiło się wiele sensacyjnych i nieprawdziwych informacji o rzekomym zagrożeniu ze strony wirusa ASF dla konsumentów. Skutki tych nieodpowiedzialnych informacji pozostały w świadomości społecznej do dnia dzisiejszego. Na mięso pochodzące ze strefy niebieskiej pomimo, że pochodzi od zdrowych, przebadanych świń nie ma popytu. Zarówno sieci handlowe jak i mniejsze placówki detaliczne nie są zainteresowane odbiorem wieprzowiny, które oznakowana jest pieczęcią strefy niebieskiej. Nie ma co się dziwić, że zakłady mięsne nie chcą ubijać tuczników pochodzących z tej strefy, bo co z tym mięsem miałyby dalej zrobić.

 

Nietrudno sobie wyobrazić jako to przekłada się na producentów świń działających w strefie niebieskiej. Rolnicy, którzy nagle znaleźli się w strefie niebieskiej, z dnia na dzień nie mają zbytu na swoje tuczniki. Świnie, które już dawno powinny trafić do rzeźni muszą dalej być karmione. Producenci pozbawieni przychodów ze sprzedaży żywca popadają w problemy finansowe. Poprzerastane zwierzęta ze względu na brak zachowania dobrostanu w końcu trafiają do utylizacji za odszkodowaniem ze skarbu państwa.

 

Nie jest to racjonalne postępowanie i wymaga szybkiego rozwiązania. Patrząc na tempo rozprzestrzeniania się wirusa ASF powinniśmy raczej zakładać, że obszar obejmujący strefę niebieską będzie się rozszerzał i coraz większa część produkcji wieprzowiny będzie prowadzona właśnie w tej w strefie. Jeżeli nie będzie odbiorców na żywiec ze strefy niebieskiej, to czy nie grozi nam postępująca likwidacja produkcji w strefie zagrożenia? Puste budynki inwentarskie oznaczają dramat wielu rodzin rolniczych, które nie będą w stanie spłacać zaciągniętych kredytów.

 

Projekt ustawy dot. ułatwień sprzedaży mięsa z tuczników ze stref ASF może być krokiem w kierunku rozwiązania problemu. Szczególne ułatwienia w nabywaniu wieprzowiny będą miały podmioty sektora publicznego. Niezbędne jest również włącznie sektora prywatnego, sieci handlowych, hurtowni i dystrybutorów mięsa do przełamania impasu. Aby jednak do tego doszło powinniśmy zastanowić się czy celowe byłoby objęcie prywatnych podmiotów hurtowych i detalicznych odszkodowaniami za ewentualne wycofanie z rynku i utylizację zakażonej wirusem ASF partii produktów. Do tej pory, już minęło ponad 4 lata od kiedy potwierdzono ASF w Polsce, nie mieliśmy jeszcze takiego przypadku. Ryzyko jest więc ograniczone, a prywatne podmioty chętniej włączyłyby się w rozwiązanie problemu. Niezbędna jest również rzetelna informacja, która przekonałaby samych konsumentów, że oferowane produkty są całkowicie bezpieczne. Rozwiązania potrzebne są na dzisiaj oraz na przyszłość.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: KZP-TCh

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: