Konsumpcja mięsa w Kazachstanie w drugim kwartale tego roku odnotowała spadek ze względu na wzrost cen, informuje agencja prasowa Trend. Spożycie wyrobów mięsnych w miastach zmniejszyło się o 2% w porównaniu do 1 kw., a na obszarach wiejskich o 8%.
Mięso końskie zwiększyło swoją średnią cenę o 1,7% miesięcznie, osiągając 4,7 USD w miesiącach letnich. Cena mięsa końskiego wzrosła o 9,3% w porównaniu z tym samym okresem 2017 roku. Mięso z Chianti również odnotowało wzrost o 1,1% na miesiąc, podobnie jak wołowina, baranina i wieprzowina o 0,2-0,3% (6-8% rocznie ).
Konsumpcja mięsa na mieszkańca spadła o 4,1% w porównaniu do pierwszego kwartału 2018 r., osiągając 18,7 kg. Najbardziej ucierpiały na tym gospodarstwa domowe z obszarów wiejskich, które zgłosiły zmniejszenie spożycia mięsa o 7,5%. W miastach konsumpcja spadła zaledwie o 1,7%.
Najpopularniejszym mięsem spośród wszystkich gospodarstw domowych w II kwartale 2018 r. była wołowina - 5,9 kg na mieszkańca, a następnie baranina - 1,6 kg i kurczak - jeden kilogram. Również w miastach najbardziej preferowana była wołowina - 6,6 kg, a następnie kurczak - 1,3 kg i mięso końskie - 0,9 kg. Również na wsi najchętniej konsumowano wołowinę - pięć kilogramów to była baranina - 2,9 kg i mięso końskie - 0, 9 kilogramów.
Źródło: euromeatnews.com