W zakresie eksportu poza UE, w ciągu pierwszych trzech kwartałów 2018 r. eksport z Niemiec, największego producenta wieprzowiny w Unii, wzrósł o 11,3% (r/r), co jest najlepszym wynikiem dla wszystkich dużych producentów. Na unijny rynek trafia coraz więcej wieprzowiny z Belgii.
W przypadku Hiszpanii sprzedaż zagraniczna przyrosła o 9,3% r/r. Wśród dużych eksporterów wieprzowiny, eksport zmalał tylko dla Danii - o 1,1% (r/r). Niemniej, Niemcy nie radzą sobie już tak dobrze w odniesieniu do sprzedaży na wspólnym rynku – wywóz do UE z Niemiec w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2018 r. w ujęciu ilościowym spadł o 4,9% (r/r). Lepiej radzi sobie Hiszpania (+8,7%), Dania (+5,1%), Belgia (+6,3%) oraz Francja (+12,8%). W ostatnim kwartale 2018 r. wywóz może wzrosnąć w szczególności z Belgii, w wyniku ograniczenia rynków eksportowych dla belgijskiej wieprzowiny.
Źródło: BGŻ PNB Paribas